Guvernul a stabilit reguli noi pentru așezarea la raft a produselor lactate obținute 100 la sută din lapte pentru a fi mai bine diferențiate de cele pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale, precum margarina.
Recent, pe 8 februarie, au fost adoptate normele metodologice ale Legii laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022, iar acestea au intrat în vigoare pe 10 februarie, relatează portalul de știri Economedia.
Normele respective au pus în funcțiune și ”Observatorul laptelui”, prima structură care va monitoriza piaţa laptelui şi a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploataţiile de vaci de lapte, bivoliţe, oi şi capre, efectivele de animale, cantităţile de lapte, preţul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat şi al produselor lactate, precum şi al costurilor de producţie”, se spune în comunicat.
Drept urmare, începând de luni, 13 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA județene și a municipiului București, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, au început să meargă în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 307/2022.
Echipele mixte, anunță un comunicat al ANSVSA, vor verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii. La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.
Primele acțiuni de acest gen au avut loc a doua zi după adoptarea normelor legii în guvern, pe 9 februarie, și au fost anunțate pe pagina de Facebook a lui Ioan Oleleu, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
De asemenea, legea laptelui obligă patiseriile, pizzeriile şi cofetăriile să eticheteze şi să delimiteze produsele făcute cu lapte 100% de cele din grăsimi vegetale. Regulile se vor aplica și în restaurante, spune legea: “Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.”
Nerespectarea legii este pedepsită cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei, ori chiar cu suspendarea activității dacă fapta se repetă.