Merișor Ceranu, fostul șef de cabinet al IPJ Sibiu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

Colonelul Merișor Ceranu, fostul șef de cabinet al IPJ Sibiu și al securității Aeroportului Internațional Sibiu, a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Dosarul a fost deschis în anul 2019, când Ceranu a fost reținut pentru fapte de corupție. 

Merișor Ceranu, fostul șef de cabinet al IPJ Sibiu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

În anul 2022, Merișor Ceranu era condamnat de judecătorii Tribunalului Sibiu la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, însă decizia nu a fost definitivă, astfel că a putut fi atacată (DETALII AICI). La finalul lunii ianuarie 2023, la Curtea de Apel Alba Iulia, el a fost achitat pentru două infracțiuni, astfel că pedeapsa finală a rămas cea de 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere de trei ani, notează ziare.com. 

Intervenții la AFT

Dosarul în care Merișor Ceranu a fost trimis judecat a fost rezultatul unui denunț formulat de tatăl unui băiat care nu a reușit să treacă de examinarea medicală necesară înscrierii la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Tatăl respectivului băiat a decis să formuleze plângerea penală după ce, cu alți doi ani înainte, spune că i-a dat 4.500 de euro lui Merișor Ceranu, pentru ca acesta să intervină pe lângă funcționarii Academiei de la Sibiu, astfel încât tânărul să fie declarat admis. 

Banii dați nu l-au ajutat pe fiul bărbatului să intre în rândul studenților AFT, astfel că acesta, văzându-se înșelat de Merișor Ceranu, i-a cerut banii înapoi. Nu i-a primit, motiv pentru care a depus o plângere. 

Șpagă cu un loc de veci în cimitir

Una dintre tranzacțiile pe care le-ar fi făcut Ceranu a fost de-a dreptul uluitoare. Acesta a cerut unei persoane drept șpagă un loc de veci în Cimitirul Municipal la preț redus, respectiv cu o reducere de 1.500 de lei. La schimb, Ceranu trebuia să intervină pe lângă cei de la Aeroportul Internațional Sibiu să îl angajeze pe fiul celui care urma să îi ofere „mita”. Într-un final, această faptă nu a mai fost reținută de către judecători. 

CITEȘTE ȘI: Arestarea colonelului Merișor Ceranu – Șpagă cu un loc de veci în cimitirul Municipal

Dosarul lui Ceranu a mai cuprins și acuzația că a cerut mită pentru a interveni pe lângă cei cu funcții de conducere la Permise Auto, pentru ca fiul cumpărătorului de influență să treacă de proba practică pentru obținerea permisului de conducere. Ceranu a mai fost acuzat și de faptul că, în februarie-martie 2019, bucurându-se de influența pe care o avea asupra funcționarilor publici din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Sibiu, a pretins suma de 2.500 de lei de la o persoană pentru a-l ajuta pe nepotul acesteia să fie transferat în cadrul IJJ. 

Curtea de Apel Alba Iulia a reanalizat materialul probator administrat în cauză și „a reținut o stare relativ diferită de cea reținută în actul de sesizare și în hotărârea instanței de fond”. Mai exact, ultimele două fapte, de trafic de influență la Permise și la IJJ Sibiu, de care Ceranu era acuzat, nu s-au confirmat. 

VEZI AICI TOATE DETALIILE DIN DOSARUL COLONELULUI CERANU

Merișor Ceranu a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. În perioada în care se va afla sub supraveghere, acesta va trebui să primească vizitele consilierului de probațiune, să anunțe în cazul în care își va schimba locuința, să comunice schimbarea locului de muncă, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul următoarelor două instituții: Primăria Municipiului Sibiu sau Complexul Național Muzeal Astra, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică