Gerul a distrus pomii fructiferi la Sibiu - Sălciile plantate pe malul Cibinului au scăpat

Vremea rece de la Sibiu poate afecta câțiva arbori din Sibiu, însă sibienii îngrijorați de starea sălciilor plantate recent pe malul Cibinului pot respira ușurați, aceste nu vor avea probleme.

Sibiul a fost lovit de temperaturi joase și zăpadă în ultimele zile, totuși acestea nu vor afecta sălciile de pe malul Cibinului. „În ceea ce privesc sălciile plantate pe malul Cibinului nu cred că trebuie să ne îngrijoreze faptul că avem temperaturi atât de scăzute. Salcia prin definiție este un arbore care se adaptează foarte repede, se dezvoltă și are o creștere rapidă și pe lângă toate acestea nu este foarte pretențios la factorii de mediu” ne-a spus Tiberiu Tioc, profesor de Biologie la Colegiul Național “Samuel von Brukental” și la Școala Gimnazială “Nicolae Iorga”.

Citește și: Plantare masivă pe malurile Cibinului – Peste 1500 de arbori și arbuști au fost deja amplasați

Plantele care au dezvoltat muguri pot fi afectate

Înainte de luna februarie, Sibiul a avut parte de vreme frumoasă și temperaturi ridicate, un mediu ideal pentru dezvoltarea mugurilor, care odată cu apariția gerului pot fi influențați negativ. „Probleme apar atunci când temperatura mediului înconjurător este ridicată o perioadă mai lungă de timp, timp în care plantele dezvoltă muguri și frunze după care revine gerul. În aceste situații plantele sunt supuse unui stres termic care are ca efect pierderea frunzelor si muguriilor și pot produce chiar degerături ale ramurilor. Cu toate acestea plantele dispun de suficiente rezerve pentru a reveni în primăvară, dar cu mai puțină vitalitate. Dacă stresul termic este foarte mare există și posibilitatea ca plantele să fie atacate de fungi, insecte și bacterii” a mai spus Tiberiu Tioc.

Gerul a distrus pomii fructiferi la Sibiu - Sălciile plantate pe malul Cibinului au scăpat

În cazul în care plantele au intrat mai repede în starea de vegetație și ulterior apare o scădere semnificativă a temperaturii, dezvoltarea stagnează. Dacă scăderea temperaturii coincide și cu ninsoare abundentă acest lucru nu poate fi decât îmbucurător. Plantele rămân protejate sub stratul de zăpadă iar dezvoltarea lor, în primăvară, este asigurată.

Schimbarea climei din ultimii ani a adus cu ea și schimbarea parțială a gusturilor pentru amenajarea spațiilor verzi, în special grădinile noastre mult iubite. Astfel trendul a fost și este în continuare, de amenajare a grădinilor cu cât mai multe plante din zona mediteraneană, acestea fiind apreciate pentru inflorescențele lor frumoase și rezistența la temperaturi ridicate și secetă (vara).  Aceste plante cu siguranță vor trece printr-un stres termic mare, nefiind neapărat aclimatizate la temperaturi de -20°C.

Plantele și arborii autohtoni nu necesită îngrijiri speciale pe timp de iarnă

Plantele și arborii autohtoni nu necesită îngrijiri speciale în perioada rece, însă în cazul pomilor fructiferi pot apărea câteva probleme. Frigul se poate face simțit, distrugând ramurile mai firave dar în nici un caz întregul pom.

„Dacă însă pomul a înflorit deja atunci se pot proteja prin mai multe metode. Una ar fi ca inflorescențele să fie acoperite cu un strat subțire de apă (pulverizată) care va îngheța și va asigura o peliculă protectoare. O altă metodă este aceea de a pune surse de încălzire sub pomi (încălzitoare, focuri mici, lumânări mari). Aceste metode au fost aplicate în special cireșilor care înfloresc mai repede decât ceilalți pomi fructiferi” a mai transmis sursa citată.

Citește și: Tiberiu Tioc, sibianul care face “vocea” plantelor auzită – “Unii au spus că este fake, apoi au văzut că funcționează”

Ultima oră