aproape 30.000 de școli din românia nu au fost expertizate din punct de vedere seismic

Deși există două legi care au fost promulgate în 2019 şi, respectiv, în 2022 care prevăd obligaţia autorităţilor locale de a realiza până la 1 iunie 2024 expertizarea seismică a şcolilor şi a spitalelor construite înainte de 1978, rezultatele oficiale la nivel național au întârziat să apară.

aproape 30.000 de școli din românia nu au fost expertizate din punct de vedere seismic

În acest context, cu ceva timp în urmă,  oficialii Ministerului Educației au comunicat că în România există un total de 31.394 de clădiri școlare, că doar 1.800 au fost expertizate, iar dintre acestea, o treime sunt cu risc I și risc II, relatează ziarul Adevărul.

Pe de altă parte, potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, care a făcut inventarul acestor construcții, peste 170 de școli, grădinițe, licee și facultăți din sectoarele 1, 3 și 5 ale Capitalei sunt în clădiri cu risc seismic. De precizat că peste 20 de astfel de unități de învățământ sunt în clasa 1 de risc, adică prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici se încadrează, de regulă, clădirile dinainte de anul 1977.

Apoi, cam jumătate din aceste școli din București sunt în clasa 2 de risc, în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă.

Pentru sectoarele 2, 4 și 6, lista clădirilor expertizate tehnic și încadrate în clasa de risc seismic nu cuprinde instituții de învățământ.

Spitalele județene stau să cadă

Apoi, dintr-un document al MAI care datează din anul 2018, rezultă că 137 de spitale din 15 județe, dar și din Municipiul București sunt pe lista unităților spitalicești cu risc seismic. Astfel, 5 spitale din Argeș, 4 din Brăila, 10 din Botoșani, 5 din Buzău, 5 din Călărași, 20 din Constanța, 10 din Dolj, 1 din Giurgiu, 15 din Iași, 4 din Mehedinți, 5 din Neamț, 1 din Olt, 10 din Teleorman, 5 din Vrancea, 5 din Vaslui și 32 de corpuri de clădire care aparțin de 11 spitale din Capitală trebuie consolidate deoarece pot să se prăbușească la un cutremur mai puternic. De menționat că în județele menționate mai sus lista spitalelor șubrede este deschisă de cele județene, singura excepție fiind Iași.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică