5 tipuri de conjunctivită și ce trebuie să știi despre ele

Conjunctivita este o inflamație a membranei care tapetează suprafața anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor (conjunctiva).

Atunci când vasele de sânge prezente în conjunctivă sunt inflamate și iritate, acestea devin mai vizibile, motiv pentru care ochiul ia un aspect roșu sau roz.

Deoarece cauzele conjunctivitei pot include infecții bacteriene sau virale, această afecțiune poate fi contagioasă, motiv pentru care trebuie diagnosticată și tratată cât mai curând posibil.

Dacă dorești să afli mai multe despre conjunctivită, continuă să citești acest articol pentru a fi mai bine informat despre numeroasele tipuri ale acestei inflamații!

Conjunctivita virală

Aceasta este cauzată de virusuri (în special adenovirusuri), este extrem de contagioasă și reprezintă cel mai comun tip de conjunctivită.

Contractarea virusul se poate face prin picături de salivă expectorate în timpul tusei și strănutului sau prin atingerea ochilor cu degete sau mâini infectate. Mai mult decât atât, piscinele, pernele sau prosoapele pot reprezenta și ele medii în care pot fi găsite aceste virusuri și care pot intra în contact cu ochii.

Chiar dacă adenovirusurile sunt foarte des întâlnite, conjunctivita de acest tip poate să apară și în urma unor alte infecții virale cum ar fi răceala, gripa sau afecțiuni respiratorii cauzate de virusuri.

Tipul viral al conjunctivitei tinde să apară prima data într-un singur ochi, răspândindu-se apoi și la al doilea, iar simptomele cele mai frecvente includ durere, senzație de arsură, prurit și ochi roșii.

Deoarece antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor, tratamentele disponibile se vor axa pe ameliorarea simptomelor până când inflamația se va reduce de la sine.

Conjunctivita bacteriană

Conjunctivita bacteriană este la fel de contagioasă ca cea virală și poate fi cauzată de mai multe tipuri de bacterii comune cum ar fi stafilococul, streptococul sau cele care produc pneumonia sau infecțiile auriculare și sinusale.

Acest tip de conjunctivita se poate răspândi prin tuse, strănut sau contact direct. Spre deosebire de secrețiile clare apărute în conjunctivita virală, tipul bacterian produce o secreție mai vâscoasă, de culoare galbenă-verzuie, la nivelul ochiului afectat.

Chiar dacă inflamația cauzată de bacterii tinde să dispară singură după o săptămână sau două, se pot administra și tratamente cu antibiotice pentru cazurile mai severe.

Conjunctivita neonatală

Când nou-născuții dezvoltă conjunctivită în prima lună de la naștere, inflamația poartă numele de conjunctivită neonatală.

Cauzele care pot duce la inflamarea și iritarea ochilor celui mic pot include:

  • canale lacrimale blocate;
  • expunerea la infecții cu transmitere sexuală în timpul nașterii;
  • picături oculare administrate imediat după naștere.

Este recomandată atenție medicală imediată dacă nou-născutul prezintă simptome specifice conjunctivitei, deoarece infecția poate cauza leziuni severe la nivelul ochilor.

Conjunctivita alergică

Alergiile la polen, praf și așa mai departe pot duce la apariția conjunctivitei alergice. Chiar dacă se poate manifesta ca celelalte tipuri (mâncărime și ochi roșii), aceasta nu este însă contagioasă.

Conjunctivita alergică poate fi ameliorată prin tratarea alergiei cu antihistaminice și prin administrarea picăturilor de ochi pentru a preveni uscarea acestora. Având în vedere factorul declanșator al conjunctivitei, această problemă poate fi sezonieră sau prezentă tot anul, în funcție de alergenul implicat.

Conjunctivita iritativă

Pe lângă infecții și alergii, inflamarea conjunctivei se mai poare realiza și prin expunerea acesteia la diferiți iritanți cum ar fi corpuri străine, produse chimice, parfumuri etc. Întrucât aceasta este o reacție directă a corpului la anumite substanțe, conjunctivita iritativă nu este contagioasă.

Câteva cauze comune de conjunctivită iritativă includ:

  • purtarea lentilelor de contact;
  • expunerea ochilor la apă clorinată (de obicei în piscine);
  • reacții provocate de produse pentru protecție solară etc.

Expunerea la iritanți mai nocivi cum ar fi fumul de țigară, anumite produse cosmetice sau fumul de la autoturisme poate produce simptome mai severe în funcție de cauză, cum ar fi durere oculară, tulburări de vedere și umflarea țesuturilor din jurul ochilor.

Întrucât conjunctivita poate avea numeroase cauze și tipuri, este recomandată o consultație specializată dacă există simptome specifice, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător!

 

Referințe:

  1. “Pink Eye (Conjunctivitis).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355. Data accesării: 04.02.2023
  2. McManes, Amber, and Adam Debrowski. “Types of Pink Eye: Bacterial, Viral and Allergic Conjunctivitis.” All About Vision, All About Vision, www.allaboutvision.com/conditions/conjunctivitis-types.htm. Data accesării: 04.02.2023
  3. Roth, Erica. “What You Need to Know about Conjunctivitis.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/conjunctivitis. Data accesării: 04.02.2023
  4. “Pink Eye (Conjunctivitis): Symptoms, Causes, Treatment, Prevention.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis. Data accesării: 04.02.2023

 

Ultima oră

Comentariul meu