Bolnavii de cancer și lupta cu sistemul sanitar - Cheltuielile pentru tratament s-au dublat
foto arhivă

55 de mii de persoane își pierd viața anual din cauza cancerului, în România, se arată statisticile din 2021.

Prin prisma lipsei măsurilor de prevenție și a unei acoperiri adecvate cu servicii medicale specializate și de calitate, țara noastră păstrează una din cele mai mari rate ale mortalității din Europa în ceea ce privește bolnavii de cancer.Autoritățile române spun că au crescut cheltuielile pentru tratamentele oncologice. Pe de altă parte numărul specialiștilor din domeniu este încă mic, relatează portalul de știri ziare.com.

Daniel Coriu, Colegiul Medicilor: ”Mult mai îngrijorător este distribuţia neomogenă a acestor specialişti”

„În oncologia românească există o subdimensionare a resursei umane. Vorbim de oncologia medicală unde avem numai 580 de medici, în hemato-oncologie 320, radioterapie 194 de medici, iar în onco-hematologie pediatrică numai 18 medici. Mult mai îngrijorător este distribuţia neomogenă a acestor specialişti. Marea majoritate a acestor medici, peste 60%, sunt concentraţi în zonele universitare: Bucureşti, Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, Sibiu şi Mureş. Dacă vorbim de hematologie, cinci judeţe nu au niciun hematolog, 7 judeţe au un singur hematolog, 10 judeţe au doi hematologi”, a susţinut dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

El a spus că în ultimii 30 de ani s-au făcut „progrese uriaşe” care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a pacienţilor bolnavi de cancer.

„În ultimii 30 de ani în oncologie s-au făcut progrese uriaşe care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a acestor pacienţi. (…) Cancerul nu este o condamnare. Astăzi putem vorbi deschis cu pacientul nostru. (…) Cel puţin în hematologie avem un model relevant – leucemia mieloidă cronică. O formă de leucemie la care până acum 22 de ani şansa de supravieţuire la cinci ani era de 10%. Astăzi 90% trăiesc la 10 ani. Este un succes fantastic”, a susţinut reprezentantul CMR la evenimentul „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Pe de altă parte, preşedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat tot miercuri, 8 februarie, că s-au dublat cheltuielile pentru tratamentul cancerului în ultimii cinci ani.

„De la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei creditele de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie. (…) De anul trecut din aprilie sunt deja introduse acele riscograme, sunt dezvoltate pentru noul contract cadru acele riscograme ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice.

Este vorba despre consumul de tutun, nivelele de consum de alcool, unde ne aflăm pe primele locuri faţă de media europeană, comportamentul alimentar cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medicală, nivele de activitate fizică sau consiliere pentru combatarea sedentarismului, comportamentul sexual, care poate să fie legat de apariţia cancerelor genitale, toate acestea fiind de data aceasta elementele cuantificate, validate, evaluate şi decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate la nivelul primului nivel decontat între pacient şi sectorul de sănătate românesc”, a spus Cojan, în cadrul evenimentului „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit acesteia, a crescut şi numărul centrelor de terapie, astfel încât anul trecut în aceste centre au fost trataţi 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000-9.000 în urmă cu zece ani.

„Pentru decontarea acestor servicii avem în plan în viitorul foarte apropiat introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a arătat reprezentantul CNAS.

Adela Cojan a spus că în urma discuţiilor cu specialiştii este creată deja o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

„Din discuţiile cu specialiştii deja este creată linie bugetară specială cel puţin pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru patru dintre localizări – cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal”, a susţinut Cojan.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică