Oficialii din România, SUA și din alte țări s-au declarat „profund îngrijorați” de urmările cutremurului devastator din Turcia și vor să ofere asistență dacă turcii le vor cere ajutorul.
Între timp, bilanțul victimelor aproape s-a dublat ajungând la peste 360 de persoane decedate.Premierul român a anunțat că România este pregătită să ofere asistență, transmite Mediafax.
„Gândurile noastre sunt alături de locuitorii din Turci, de familiile victimelor și de toți cei răniți sau afectați de cutremurul devastator care a lovit Gaziantep. România este pregătită să acorde sprijin”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.
Și America anunță că este pregătită să sprijine eforturile de salvare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 din Turcia.
Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că SUA sunt „profund îngrijorate de cutremurul distructiv de astăzi”.
„Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”, a spus Sullivan.
Cel puțin 360 de persoane au murit în urma dezastrului care a distrus sute de clădiri din sudul Turciei și nord-vestul Siriei. Se pare că 237 dintre victime se află în zonele controlate de guvern din Siria.
Turcia afectată puternic de cutremur – România trimite o echipă de salvatori
România trimite o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în situații de criză din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit unei decizii CNSU.
„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi (luni – n.r.), Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunță Executivul.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin. Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se menționează în finalul comunicatului de presă.
Cel puțin 360 de persoane au murit în urma dezastrului care a distrus sute de clădiri din sudul Turciei și nord-vestul Siriei. Se pare că 237 dintre victime se află în zonele controlate de guvern din Siria.
Misiunea de căutare a victimelor este în desfășurare, astfel încât bilanțul s-ar putea modifica.
Similare