comercianții scot mai mulți bani din buzunare dacă vor să își vândă marfa în piețele din sibiu - se modifică tarifele de închiriere
foto: arhivă

Comercianții și producătorii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare dacă vor să își comercializeze marfa în piețele din municipiul Sibiu. Municipalitatea propune modificarea tarifelor de închiriere a spațiilor de vânzare, date fiind creșterea inflației și evoluția generală a prețurilor. 

SC Piețe Sibiu SA a modificat tarifele, ultima oară, în luna ianuarie a anului 2022. Dar, fiindcă inflația a crescut, iar prețurile s-au mărit, în general, este nevoie de o nouă modificare. Astfel, societatea a cerut primăriei să ajusteze tarifele. „S.C. Piețe Sibiu solicită prin nota de fundamentare nr. 7201/02.02.2023 modificarea tarifelor practicate începând cu data de 01.03.2023, urmare a creșterii inflației și evoluției generale a prețurilor. De asemenea, în condițiile în care s-a constatat necesitatea diferențierii tarifelor percepute pentru salubritate în funcție de obiectul de activitate al chiriașilor/utilizatorii piețelor, este justificată introducerea unor tarife diferențiate pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru desfășurarea activității societății”, se arată într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice.

Tarif diferențiat – Care sunt costurile 

Piețarii vor trebui să plătească chiria în funcție de modul de folosire a spațiului pus la dispoziție. Mai exact, tarifele vor fi diferite în funcție de tipul spațiului de vânzare, dar și de tipul produselor puse la vânzare. 

Platourile de până la 50 de metri pătrați ar putea fi închiriate cu 1,85 lei/mp/zi. Tarifele pentru închirierea platourilor de peste 50 metri pătrați sunt 2.749,2 lei/ lună + 0.6 lei/mp/zi pentru fiecare mp care depășește 50 mp. Mesele de beton din Piața Cibin și Piața Rahova se închiriază cu 23 lei/zi. Mesele din Piața Vasile Aaron se închiriază cu 12 lei/zi, iar standurile din aceeași piață se închiriază cu 21 lei/zi. Standurile de flori din Piața Cibin pot fi închiriate cu 42 lei/zi, iar standurile cu fructe și legume, cu 37 lei/zi. Pentru standurile mobile de legume, flori și fructe se va plăti o chirie de 58 lei/zi. 

comercianții scot mai mulți bani din buzunare dacă vor să își vândă marfa în piețele din sibiu - se modifică tarifele de închiriere

Tarifele se modifică și pentru vânzarea de animale și păsări în piețele și târgul din Sibiu, astfel: bovine, bubaline, cabaline, porcine peste 6 luni – 5 lei/animal/zi; bovine, bubaline, cabaline, porcine până la 6 luni – 3 lei/animal/zi; animale mici și păsări cu excepția puilor de o zi – 1 leu/animal/zi; pui de o zi – 0,1 lei/pui/zi. 

Camerele frigorifice se vor închiria cu 7 lei/mp/zi. Boxele pentru produse din carne, în piețele Cibin, Rahovei și Vasile Aaron, se închiriază cu 103 lei/zi. 

Există tarife noi și pentru închirierea cântarelor, și anume: pentru 5-10 kg: 14 lei/cântar/zi; pentru 100-1000 kg: 7 lei/cântar/zi; pentru cântare electrice: 21 lei/cântar/zi. 

Cei care vor să închirieze o umbrelă vor plăti 8 lei/zi, iar cei care vor să închirieze un cort de 9 mp, vor plăti 12 lei/zi. 

Cei care vor vrea să rezerve mese, standuri și spații comercializare produse de sezon în piața Cibin vor plăti 590 lei/masă/stand/spațiu. Pentru piața Rahova se va plăti 426 lei, iar în piața Vasile Aaron, 262 de lei. 

TOATE TARIFELE POT FI CONSULTATE AICI

Deocamdată, aceste tarife se află în dezbatere publică. Persoanele interesate pot trimite propuneri și sugestii la adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau letric la sediul primăriei din Piața Mare. Ulterior, proiectul de hotărâre aflat acum în dezbatere va intra în atenția consilierilor locali, cărora le va fi supus la vot. 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. După ce că e plină piața de olteni,care au cele mai mari prețuri,acum îi forțați să le ridice și mai mult!!!! Faliment plăcut vă dorim! Să nu mai cumpere nimeni,nimic.