risc major de avalanșă în munții făgăraș - salvamont: „evitați deplasările”
foto: arhivă

Meteorologii au emis o avertizare pentru avalanșă în Munții Făgăraș, grad 5 din 5, la peste 1.800 de metri și grad 4 la sub 1.800 de metri altitudine. Salvamont Sibiu le recomandă turiștilor să evite deplasările în zona montană, iar celor cazați la cabanele situate la mare altitudine, le transmit să nu se deplaseze în proximitatea versanților. 

„Recomandam turiștilor sa nu se deplaseze în zona montana, iar turiștii cazați la cabanele de mare altitudine sa evite deplasările în proximitatea versanților. Există riscul declanșării unor avalanse de proporții foarte mari care pot ajunge pana la cabanele montane”, spun salvamontiștii.

Conform buletinului nivometeorologic, la peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici. Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare care depășea 50-60 cm pe majoritatea versanților. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici, altele mai vechi fiind acoperite de zăpada proaspăt depusă. Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

CITEȘTE ȘI: Două avalanșe în Făgăraș – Cabana Capra, distrusă de zăpadă 

„Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici. Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat,ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări”, arată buletinul.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu