soluții pentru sibienii care nu își mai permit să plătească ratele - expert: „doar în cazuri extreme recomandăm darea în plată”
foto Arhivă

În ultimul an, dobânzile variabile au crescut considerabil, cu aproximativ 25% mai mult față de un credit contractat în 2022. Motivul principal este actualizarea valorilor IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), care este mai mare cu 40% decât valoarea precedentă.

Sibienii care și-au luat un credit și s-au speriat din cauza creșterilor din ultima perioadă, se pot bucura din cauza faptului că dobânzile fixe au anunțat mici reduceri. „La dobânzile fixe avem surprize plăcute. Trei bănci mari au anunțat recent mici reduceri de dobândă. Dacă la un credit cu dobândă variabilă media este de aproximativ 8%, la dobânzi fixe găsim din ce în ce mai des oferte la 6.9%. Chiar dacă dobânzile par mari, trebuie luat în considerare că rata inflației este dublă. Deci banii împrumutați se devalorizează de două ori mai mult decât dobânda pe care o achităm băncii” ne-a spus Nicoleta Ghiță manager franciza Kiwi Finance.

Cazurile de dare în plată sunt extrem de rare

În ultimul an toți indicii de referință au crescut. „E important să subliniem că aceasta crește nu e definitivă, deși este deranjantă. Când ai credit pe 30 de ani e foarte important să fii conștient că vei prinde minim două perioade de creștere a ratelor în aceasta perioadă. Din acest motiv, la contractarea unui credit este foarte important să nu te supraîndatorezi, tocmai pentru a putea plăti rata și în perioadele în care banii devin mai scump. Amânarea ratelor nu e nicicum o soluție. Pentru că te vei trezi peste 9 luni că ai de plătit nu doar o rată mare, dar și ce n-ai plătit în cele nouă luni ți se adaugă în plus. Amânarea e o gură de oxigen care riscă să te sufoce când expiră perioada” ne-a mai spus sursa citată.

Darea în plată este operațiunea juridică prin care plata se poate efectua și prin oferirea unei alte prestații în locul celei datorate, dacă creditorul o acceptă. Cazurile de dare în plată sunt extrem de rare la Sibiu. „Oamenii apelează la ea când nu mai au nicio soluție, niciun venit din care să achite rata, iar predarea apartamentului este ultima soluție”.

Citește și: Mai e viabil programul “Noua Casă” în 2023? – Agenții imobiliari din Sibiu spun că e ”așa și așa”

Soluții pentru sibienii care nu își permit să plătească ratele

Pentru sibienii care nu își permit să plătească ratele pot apela la mai multe soluții, precum trecerea de la ROBOR la IRCC, deoarece IRCC este mai mic decât valoarea ROBOR, negocierea directă cu banca, întrucât prevederile OUG 52/2016 obligă băncile să ofere soluții clienților care întâmpină dificultăți ale ratelor.

Pe lângă acestea se mai pot refinanța creditele la alte bănci unde dobânzile sunt mai mici, reducând astfel rata lunară sau o altă soluție ar fi negocierea prin CSALB, care este o instituție de interes public și ajută la medierea acestor situații.

„Doar și doar în cazuri extreme recomandăm apelarea la legea dării în plată. Doar atunci când valoarea datoriei depășește cu mult valoarea de piață a apartamentului. Atenție, prin legea dării în plată nu beneficiază nimeni de o scădere a ratei. Legea dării în plată prevede predarea dreptului de proprietate al locuinței băncii, în schimbul anulării datoriei. Dacă tu ai un apartament care valorează 80.000 euro și ai o datorie de 50.000 euro pe el, prin darea în plată predai băncii și valoarea care îți aparține ție, de 30.000 euro și astfel nu e recomandată această măsură decât în cazurile extreme, când riscul de executare silită este iminent” a mai spus Nicoleta Ghiță. 

Citește și: Piața imobiliară din Sibiu în scădere vertiginoasă – Cu douăzeci la sută mai puține tranzacții

 

Ultima oră

Comentariul meu