La peste 1800 m, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanţii
Nordici, iar la suprafaţă se întâlnesc 35-50 cm de zăpadă recentă, cu rezistenţă şi coeziune scăzute, depuşi peste o crustă de gheaţă mai veche.
Acest strat este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăşi 1 m. În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. Stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă.
Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe, de dimensiuni medii şi chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi şi întărit sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări şi pe versanţii nordici.
Stratul este consistent şi sub 1800 m, iar pe pantele înclinate, stratul de la suprafaţă, care
Depăşeşte pe alocuri 30 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanşarea.
De avalanşe dimensiuni mici şi medii, riscul declanşărilor fiind amplificat la supraîncărcări.
MUNŢII FĂGĂRAŞ RISC 4 – MARE
Buletin nivometeorologic pentru perioada 01.02.2023 ora 20 – 02.02.2023 ora 20
La peste 1800 m, pe văi şi în zonele adăpostite se întâlneşte un strat de zăpadă viscolită, de grosimi variabile, care depăşeşte pe alocuri 30-40 cm.
Zăpada are rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale, dar şi faţă de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă.
Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mai mari, prin alunecarea stratului puţin rezistent de la suprafaţă peste straturile mai vechi şi izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări.
Sub 1800 m, zăpada recent depusă depăşeşte local 30-40 cm, în special la altitudini de 1500-1800 m.
Deşi uşor compactată, zăpada va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanşarea de avalanşe dimensiuni mici şi medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări.