noi reguli pentru comercianții care vor să vândă înghețată și popcorn pe bălcescu - taxă specială pentru standuri

Municipalitatea a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului „privind modul de autorizare și desfășurare a activității de comerț stradal alimentar pe domeniul public sau privat al Sibiului pe strada Nicolae Bălcescu”, dar și instituirea unei taxe speciale pentru amplasarea de mobilier utilizat la comerțul stradal. Mai exact, în urma acestor modificări, intervin reguli mai stricte pentru cei care vor să vândă înghețată, popcorn, porumb fiert și vată de zahăr pe Pietonala Bălcescu. Ei vor trebui să achite, în prealabil, o taxă specială dacă doresc să își comercializeze marfa aici. Decizia a fost luată de autorități deoarece strada Nicolae Bălcescu a devenit tot mai aglomerată, fiind nevoie de spațiu mai generos pentru pietoni. 

Primăria municipiului Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre privind modificarea regulamentului de autorizare și desfășurare a comerțului stradal pe Pietonala Nicolae Bălcescu, precum și instituirea unei taxe speciale pentru mobilierul amplasat în această zonă, proiect ce urmează să fie supus spre dezbatere și aprobare Consiliului Local. Sibienii pot trimite propuneri până în 15 februarie pe adresa de e-mail a primăriei. 

Se modifică regulamentul 

Potrivit raportului de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre, de la 1 aprilie 2023, regulamentul pentru autorizarea și desfășurarea activităților de comerț se modifică. Cei care vor să vândă produse alimentare pe pietonala Bălcescu se vor putea programa și depune cererile doar într-o anumită perioadă. 

„Programările online se pot realiza în perioada: luni, 06.03.2023 (de la ora 09:00) – vineri, 10.03.2023 (până la ora 24:00). Perioada de depunere a cererii la ghișeul nr. 2 de la sediul SPADPP, conform programării online, va fi: luni, 13.03.2023 – vineri, 17.03.2023”, se arată în raport. 

Taxă specială pentru comercianții de înghețată, popcorn, porumb și vată de zahăr

Tot de la 1 aprilie ar urma să fie introdusă și o taxă specială pentru amplasarea de mobilier în vederea comerțului stradal alimentar. Taxa este diferită, în funcție de locația amplasamentului. De exemplu, comercianții care vor să vândă alimente (înghețată, popcorn, porumb fiert, vată de zahăr) în zona pietonală vor plăti 6 lei/mp/zi, cei care vor să comercializeze alimente în parcuri vor plăti 5 lei/mp/zi, iar pentru alte spații publice din oraș, din locații diferite, taxa va fi de 4 lei/mp/zi.  

În raport se menționează și ce anume se înțelege prin „comerț stradal alimentar” și ce fel de alimente pot fi comercializate pe Bălcescu. Astfel, pot fi amplasate doar vitrine de înghețată, vândute doar la cornet și pahar, în maxim șase locații. Standurile acestora trebuie să aibă o dimensiune maximă de 12 metri pătrați, să fie compuse din două vitrine, scaun vânzător și mobilier de 1 metru pătrat, pentru casa de marcat, șervețele etc. De asemenea, este obligatorie o umbrelă sau o marchiză, de culoare alb, bej sau crem și un coș de gunoi stradal de dimensiuni mici și culori neutre în concordanță cu mobilierul. Totodată, pe lista cu mobilierul și alimentele permise se numără standurile pentru comercializarea de popcorn, vată de zahăr și porumb fiert. Doar două locații de acest gen vor mai exista pe Bălcescu. Standurile pot fi configurate pe module, de 3, 6 sau 9 metri pătrați. 

Proiectul de hotărâre, inițiat de primarul Astrid Fodor, a fost întocmit din mai multe motive. El este propus spre aprobare „având în vedere faptul că zona pietonală de pe strada Nicolae Bălcescu, de la an la an, devine tot mai aglomerată datorită amplasamentelor standurilor pentru comerț stradal, teraselor sezoniere, cuburilor publicitare pentru promovarea evenimentelor, necesitatea asigurării unui spațiu cât mai generos pentru circulația pietonală a cetățenilor și turiștilor, precum și pentru desfășurarea evenimentelor prevăzute pe Agendele aprobate în CL, necesitatea ordonării și organizării comerțului stradal de pe Nicolae Bălcescu și întreținerea standurilor corespunzător în special în această zonă și asigurarea unui comerț civilizat în condiții de siguranță pentru consumatori, ținând cont de dinamica de dezvoltare a orașului”. 

Ultima oră

Comentariul meu