Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul 2 din Autostrada Sibiu – Pitești, care se află în etapa de proiectare.
Pe traseu sunt mobilizate șase foreze, din care patru au fost surprinse în „plină acțiune”, potrivit imaginilor. Amintim că secțiunea de la Boița la Cornetu (31,33 km) va fi construită de antreprenorii turci din asocierea Mapa – Cengiz, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul 2028.
„Am revenit pe șantierele patriei, azi pe lotul 2 al autostrăzii Sibiu – Pitești, începând de la capătul lotului Cornetu înspre Boița. Antreprenorul turc este prezent în șantierul acestui lot unde se desfășoară ample lucrări de completare a forajelor geotehnice de către firma Geostud. Se lucrează cu șase foreze, patru dintre ele fiind surprinse în plină actiune de către mine. În data de 25 ianuarie 2023 a avut loc o întâlnire în comuna Boita cu autoritățile acestei comune împreună cu prefectul județului Sibiu și cu reprezentanții Regiei Romsilva pentru accelerarea lucrărilor de scoatere din circuitul forestier, dar mai ales pentru realizarea efectivă a lucrărilor de marcare și și recoltare a arborilor de pe aliniamentul autostrăzii”, informează autorul imaginilor.
Și Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova a publicat vineri imagini de pe lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești.
Chiar dacă iarna a încăput să își facă simțită prezența în munți, echipele care efectuează forajele pentru studiile geotehnice din cadrul proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești, lot 2, sunt prezente în teren. 6085 de metri liniari de foraj geotehnic s-au executat din cei 8800 de metri cuprinsi în temă. Au fost realizate 288 de investigații, din cele 400 investigații cuprinse în temă. În teren sunt 6 foreze în acest moment”, se arată în postarea DRDP Craiova.
1 iulie 2022 a fost emis ordinul de începere pentru etapa de proiectare, potrivit datelor de pe site-ul CNAIR.
De asemenea, până în prezent a fost achitată prima tranșă pentru activitatatea de proiectare, reprezentând circa 2% din valoarea contractului, conform sursei menționate. Mai exact, pe 16 decembrie 2022, CNAIR a plătit primii bani pentru acest proiect, respectiv suma de 101,15 milioane de lei, potrivit datelor din Registrul Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată (ROGOP).
Pe 1 decembrie 2022, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunța că stadiul forajelor geotehnice este de aproape 50% pe secțiunea 2 Boița – Cornetu.
Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Boița – Cornetu a fost semnat pe 7 februarie 2022 cu ASOCIEREA MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
Valoarea contractului este de 4,25 de miliarde de lei fără TVA.
Durata de proiectare și execuție a acestei secțiuni este de 68 de luni, din care 18 luni durata de proiectare și 50 de luni durata de execuție lucrări. Astfel, lucrările ar urma să fie finalizate în 2028.
Durata de garanție a lucrărilor este de 120 de luni.
Traseul are o lungime de 31,33 km.
Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.
Această secțiune conține următoarele lucrări principalele:
- 49 de poduri și viaducte
- 7 Tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m
- Ecoduct în zona localității Lazaret.