Arheologii au descoperit o mumie veche de peste 4.000 de ani - Era acoperită cu aur
foto Profimedia

Descoperire incredibilă în Egipt. Arheologii au dezgropat mai multe morminte, care au rămas sigilate timp de 4.300 de ani. Criptele au fost găsite la 20 de kilometri distanță de Cairo. Este cel mai mare număr de morminte descoperite Egipt, în ultimii ani.

Arheologii egipteni au scos la iveală patru morminte de demnitari din perioada faraonilor şi o mumie de peste 4.000 de ani la Saqqara, în apropiere de Cairo, cea mai recentă dintre descoperirile anunţate cu mare fast de o ţară dornică de revenirea turiştilor, relatează Digi24.

În necropola Saqqara, cunoscută pentru faimoasa piramidă în trepte a faraonului Djoser, arheologii au descoperit aceste morminte din timpul dinastiilor a V-a şi a VI-a, între 2.500 şi 2.100 de ani î.Hr, scrie Agerpres.

Aceste cavităţi adânci, decorate cu scene colorate din viaţa cotidiană, au servit drept loc final de odihnă pentru Khnumdjedef, marele preot al faraonului Unas, a cărui piramidă decorată se află în apropiere, pentru Meri, păstrătorul secretelor regelui, pentru Messi, marele preot al faraonului Pepi I, şi pentru Fetek, scrib şi judecător, a detaliat pentru presă arheologul egiptean Zahi Hawass.

Egiptul a anunţat mai multe descoperiri majore în ultimele luni, în special la Saqqara, dar şi la Luxor. Marţi, autorităţile egiptene a anunţat descoperirea în acest oraş din sudul ţării a vestigiilor unui „întreg oraş roman” datând din primele secole după Hristos.

Pentru unii experţi, aceste anunţuri sunt mai degrabă politice şi economice decât ştiinţifice, deoarece această ţară de 104 milioane de locuitori, aflată într-o gravă criză economică, mizează pe turism pentru a-şi îmbunătăţi finanţele: guvernul său vizează 30 de milioane de turişti pe an până în 2028, faţă de 13 milioane înainte de COVID-19.

Ultima oră