Spitalul de Psihiatrie primește bani de avocat în procesul cu angajații - Porr: „Poate oamenii au dreptate, poate au condiții grele”

Spitalul Clinic de Psihiatrie Sibiu va primi bani de la Consiliul Județean pentru angajarea unui avocat care să reprezinte instituția într-un proces cu cincizeci de angajați care cer să li se mărească sporurile. În acest sens, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre în cadrul ședinței de joi, proiect pe seama căruia au avut loc o serie de discuții. „Poate oamenii au dreptate”, a spus consilierul Paul Porr de la FDGR în timpul ședinței. 

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu a cerut bani de la Consiliul Județean pentru a achiziționa servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare într-un dosar. Mai exact, este vorba despre un proces aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, unde peste cincizeci de angajați ai spitalului au reclamat că lucrează în condiții periculoase, cerând astfel sporuri mai mari. 

DETALII DESPRE PROCES, AICI

Proiectul privind achiziționarea de servicii juridice de către Spitalul de Psihiatrie s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de joi, iar înainte să fie supus la vot, au avut loc discuții pe seama lui.

„Câți juriști avem noi angajați la Consiliul Județean? Niciunul nu e specializat în dreptul muncii? De ce trebuie angajat un avocat din afară?”, a întrebat consilierul Paul Porr (FDGR) înainte ca proiectul să fie supus la vot. A primit răspuns de la șefa serviciului juridic, Anca Banciu, care a precizat că, deși juriștii angajați la CJ sunt specializați în dreptul muncii, ei nu pot reprezenta instituțiile subordonate în procese, ci doar să le acorde consultanță.

Consilierul FDGR a sugerat, apoi, că o analiză în cadrul spitalului ar fi putut reda starea de fapt de la Psihiatrie, existând posibilitatea ca angajații care reclamă că muncesc în condiții periculoase să aibă dreptate. „Poate era bine înainte să hotărâm angajarea unui avocat să analizăm ce e acolo la Psihiatrie, poate oamenii au dreptate, poate au condiții grele. Analiza ne-ar fi lămurit și poate puteam ameliora situația. Nu din start să angajăm un avocat împotriva lor”, a spus Porr. 

Directorul Spitalului de Psihiatrie, Florin Neag, a fost prezent la ședință și a precizat că angajații cu care instituția pe care o conduce se află în proces cer sporuri pe o perioadă de cinci ani, iar asta pentru spital înseamnă „o cheltuială deosebită”. „Am discutat în comitetul directoral al spitalului și am considerat că este cazul să avem o apărare profesionistă pentru că ceea ce se cere în proces ar însemnat o cheltuială prea mare pentru spital. Sunt cerute diferențe de sporuri, de la 50% cât e în prezent la 75%, sunt cerute pe o perioadă de cinci ani. Pentru spital ar însemnat o cheltuială deosebită. La ora actuală avem 80,33% cheltuieli cu personalul. Abordarea trebuie să fie una profesionistă din partea spitalului, pentru că o astfel de cerere ar putea genera solicitări și din partea altor angajați. Rolul meu este să apăr instituția”, a spus Neag. 

Chiar dacă au existat discuții pe marginea proiectului, acesta a primit votul consilierilor, fiind adoptat.

Ultima oră