salubrizarea sibiului: datele pe ultimii trei ani privind cantitatea de deșeuri colectată arată câteva tendințe interesante ale sibienilor

 Cele mai recente date ale companiei de salubrizare Soma arată că pe parcursul ultimilor trei ani cantitatea de deșeuri colectată în municipiul Sibiu a rămas constantă, înregistrându-se chiar o ușoară scădere în anul 2022. Această tendință ar putea fi legată de relaxarea restricțiilor după pandemia Covid și dorința populației de a călători mai mult.

În total, în anul 2020 compania Soma a colectat doar în municipiul Sibiu cantitatea de 54.710 tone de deșeuri. Dintre acestea 76,88% au fost deșeuri reziduale, adică diferite gunoaie amestecate sau contaminate care nu se pot recicla și au ajuns astfel la groapa de gunoi. Restul, de aproape 23% au fost fie deșeuri biodegradabile, inclusiv frunzele strânse toamna din parcuri, fie deșeuri reciclabile precum produse din plastic, sticlă sau hârtie. Important de precizat că anul 2020 a fost anul de vârf al pandemiei Covid, în care au existat restricții de circulație și majoritatea populației a fost sfătuită de autorități să stea în casă.

În anul 2021 compania Soma a colectat din municipiul Sibiu cantitatea totală de 54.555 de tone de deșeuri, cu aproape 200 de tone mai puțin decât în anul precedent. Cea mai mare parte au reprezentat-o tot deșeurile reziduale, respectiv 75,92%. Urmează deșeurile biodegradabile, cu 13,07% și cele reciclabile, cu 11%. În comparație cu anul 2020, în anul 2021 sibienii au fost puțin mai atenți cum aruncă gunoiul, cantitățile de deșeuri reciclabile crescând ușor.

Anul trecut, în 2022, compania de salubrizare Soma a colectat doar din municipiul Sibiu cantitatea totală de 52,574 de tone de deșeuri. Față de anul 2020 se observă o scădere a cantității totale de peste 2.120 de tone de deșeuri, scăderea fiind în mare parte de la deșeurile reziduale. Din cantitatea totală strânsă din oraș, 75,92 la sută o reprezintă deșeurile reziduale, cele care nu sunt reciclabile și merg direct la groapă, 11,33 la sută au fost deșeuri reciclabile, precum plastic, hârtie și sticlă, iar 12,7 la sută fiind deșeuri biodegradabile care au mers la stația de sortare de la Rusciori, unde au fost transformate în compost.

Reprezentanții companiei de salubrizare Soma spun că în baza cifrelor prezentate mai sus se pot trage unele concluzii cu privire la mentalitatea și obiceiurile sibienilor.

”În contextul în care cantitățile de rezidual au scăzut, iar cele de reciclabil și biodegradabil s-au menținut, putem observa o ușoară îmbunătățire a comportamentului de colectare separată și de diminuare a cantităților de deșeuri reziduale, însă este clar ca este loc de mai bine. Sperăm ca eforturile administrației publice pentru a îmbunătăți platformele din zona de blocuri să dea rezultate în perioada următoare și să vedem în 2023 mai multe deșeuri aruncate corect. Din acest punct de vedere situația este mult mai bună în zona de case, unde există pubele pe fracții. De asemenea, cifrele ne arată că după doi ani de pandemie, în care sibienii au stat mai mult pe acasă și au produs mai multe deșeuri, în 2022 restricțiile s-au mai relaxat și oamenii au început să călătorească mai mult, să fie plecați, producând astfel mai puține deșeuri acasă, în municipiul Sibiu. Pentru anul 2023 ne dorim ca un număr tot mai mare de sibieni să arunce deșeurile corect și să colecteze separat. Altfel, puteți constata și dumneavoastră ce cantități uriașe de deșeuri care nu pot fi reciclate ajung la groapă”, au declarat reprezentanții companiei Soma.

În afara celor prezentate mai sus, Soma organizează periodic campanii de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase. Anul trecut s-au strâns peste 263 de tone de deșeuri voluminoase de populației, față de 257 de tone în 2021 și 274 de tone în 2020.

Nu în ultimul rând, Soma ridică la solicitarea persoanelor fizice și a firmelor deșeurile rezultate din construcții. Anul trecut nu mai puțin de 6.921 de tone de moloz au fost ridicate din Sibiu, față de 7.929 de tone în 2021 și 7.819 tone în 2020.

Ultima oră

Comentariul meu