Mai e viabil programul "Noua Casă" în 2023? – Agenții imobiliari din Sibiu spun că e ”așa și așa”
foto: arhivă

Guvernul va continua să ofere oportunități de achiziție a unei locuințe prin intermediul programului „Noua Casă” în anul 2023, alocând un plafon de peste 1,5 miliarde de lei în acest sens. Agenții imobiliari din Sibiu consideră acest program este o bună oportunitate pentru cei interesați să cumpere prima lor locuință, însă consideră că lumea nu se va înghesui pentru a depune actele necesare, iar fondurile vor fi disponibile pe tot parcursul anului. 

Lucian Tarchilă, manager de vânzări la agenţia “Oglan Imobiliare” a declarat că programul „Noua Casă” este rentabil, deoarece cumpărătorii trebuie să ofere un avans de doar 5% pentru proprietățile cu un preț de până la 70.000 de euro și 15% pentru cele cu prețul de până la 140.000 de euro. El a menționat totuși că această limită de 70.000 de euro care este extrem de avantajoasă poate fi un obstacol pentru cumpărarea unei proprietăți bune. „Este în continuare rentabil, deoarece programul te ajută din punctul de vedere al avansului, care este mic, însă plafonul ăsta de 70.000 de euro este limitat, pentru că la ora actuală foarte greu mai găsim proprietăți bune în acest buget. Această sumă este destul de limitată chiar și pentru apartamente de 2 camere” a declarat acesta.

„Cel mai mare avantaj la „Noua Casă” este avansul, deoarece clienții au un buget limitat, iar acordând numai 5% din sumă îi ajută foate mult, deoarece cu restul de până la 15% cât se cere la un ipotecar sau chiar 25-35% în funcție de bancă, poate să își mobileze și utileze. Nu foarte mulți clienți dispun de acești 15-25% pentru a-și permite un credit ipotecar” a menționat Silviu Gorun, agent imobiliar al agentiei I-Imob din Sibiu.

Lansarea programului „Noua Casă” nu va aduce ieftiniri pe piața imobiliară

Tarchilă a adăugat că programul nu va duce la o scădere a prețurilor de pe piața imobiliară, deoarece dezvoltatorii nu vor putea reduce costurile atât timp cât au nevoie de un profit. El a menționat, de asemenea, că poate fi observată o tendință la unii clienți care optează pentru programul „Prima Casă”, aceștia simțindu-se mai în siguranță cu garantarea creditului prin Fondul de Garantare. Agentul a subliniat, de asemenea, avantajele la dobânda și onorariul notarial reduse prin acest program. „Nu are cum să ducă la o ieftinire, cel puțin din punctul de vedere al vânzărilor de locuințe noi direct de la dezvoltator. Chiar dacă cererea va fi mare prin programul „Noua Casă”, dezvoltatorul nu are cum să scadă atât timp cât produsul iese mai scump, pentru că e vorba de profit. Și la dobândă sunt anumite avanataje, la fel și la onorariul notarial care se aplică la final, acolo unde dispun de asemenea de o reducere” a completat sursa citată.

Citește și: Programul Noua Casă 2023 va avea un buget de 1,5 miliarde de lei, la fel ca și anul trecut

Mai e viabil programul "Noua Casă" în 2023? – Agenții imobiliari din Sibiu spun că e ”așa și așa”

Minusurile programului „Noua Casă” – Fonduri limitate, timpi mari de creditare

Agenții imobiliari susțin că există anumite dezavantaje în ceea ce privește programul menționat, acesta venind atât cu bune, cât și cu rele, cum ar fi timpul de așteptare prea mare pentru creditare, interesul scăzut pentru cumpărare sau chiar valoarea plafonului, care este relativ mică.

„Minusurile sunt legate de faptul că în cadrul programului există 2 decidenți care verifică eligibilitatea și posibilitatea de a credita. Este vorba de Bancă și Fondul de Garantare. De multe ori, comunicarea dintre cele două părți nu este cea mai fericită și atunci dosarul de creditare la prima casă poate ajunge chiar și la un termen de 5-6 luni. De multe ori am avut cazuri în care vânzarea a picat pentru că părțile nu s-au înțeles să aștepte atât de mult timp și am avut și situații în care dezvoltatorii nu au vrut să vândă prin programul „Noua Casă” doar pentru faptul că se așteaptă atât de mult până la obținerea creditului. Din păcate, plafonul e micuț și practic, de multe ori o familie care oricum merge pe avansul de 15% sau chiar mai mare, ajung să aleagă totuși variantele de credit ipotecar în defavoarea programului <<Noua Casă>>” mai spune Tarchilă.

„Am avut cazuri și cazuri. Au fost momente în care am finalizat contractele în două săptămâni, am avut momente în care într-adevăr a durat și trei luni. Cele două entități care verifică posibilitatea de creditare nu au o relație foarte bună, se mișcă foarte greu cu tot ce trebuie depus la dosar, dar repet au fost și cazuri fericite în care totul s-a încheiat în două săptămâni și tranzacția a fost încheiată. Este un număr foarte limitat de fonduri. 1,5 miliarde de lei după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de mult mai mult în piață, se construiește mult mai mult, clienții vor să își cumpere apartamente, dar din păcate această inflație face ca totul să fie imprevizibil” susține Gorun.

Mai e viabil programul "Noua Casă" în 2023? – Agenții imobiliari din Sibiu spun că e ”așa și așa”

Rămâne de văzut dacă lumea se va înghesui să depună dosare

Părerile agenților imobiliari sunt împărțite în ceea ce provește modul în care oamenii vor apela la sprijinul oferit de Guvern. Dacă în anii anteriori pandemiei intersul era unul foarte ridicat pentru achiziționarea primei locuințe, iar fondurile alocate erau epuizate rapid, acest lucru pare să nu mai fie valabil, persoanele fiind mai reticente în ceea ce privește un pas major precum achiziția unei locuințe.

Lucian Tarchilă consideră faptul că oamenii nu se vor înghesui să depună dosare, iar fondurile vor fi disponibile pe tot parcursul anului, tendință observată și în 2022. Pe de altă parte, Silviu Gorun susține că deși totul e imprevizibil la momentul actual, piața imobiliară se va stabiliza în viitorul apropiat. „Eu cred că în acest an toate fondurile se vor epuiza pentru că lumea a început să prindă încredere în sistem. Într-adevăr, a fost o instabilitate, dar încet piața o să își revină la normal” a completat acesta.

 

Ultima oră