Doi dresori sibieni explică pașii care ne pot apăra de câinii agresivi
Sursă foto: BC SPCA

De multe ori când ne aflăm la o plimbare liniștită sau într-o drumeție pe munte întâlnim câini abandonați care devin agresivi. Pentru a vedea ce putem face într-o astfel de situație am vorbit cu dresori de câini din Sibiu care ne-au arătat care ar fi soluțiile pentru a evita un accident.

Cel mai important lucru atunci când ne întâlnim cu o astfel de situație este să ne păstrăm calmul și să nu fugim. „Nu este indicat să te duci către el, să îi încalci spațiul personal, pentru că acest lucru îl duce în defensivă și îl face să atace pe fond de apărare. Asta nu înseamnă neapărat o agresivitate. În momentul în care câinele vine să atace este important să nu fugim, dacă avem un obiect la noi, de exemplu un rucsac sau o umbrelă, trebuie să îi punem obiectul respectiv în față sau dacă suntem cu bicicleta să punem bicicleta între noi și câinele sau câini respectiv. În cazul în care nu avem nimic la noi, dăm o haină jos de pe noi și o punem între noi și câinele respectiv. Odată ce câinele se liniștește, este bine să ne retragem încet, pentru a ieși din zona lui de teritoriu ” a spus Claudiu Dobre, dresor de câini din Sibiu.

„Dacă alergi îl încurajezi să alerge după tine, cel mai bine este să te oprești și să vorbești frumos, dacă latră încercați să îi ignorați, este ideal dacă ai și ceva în buzunar să îi arunci să mănânce. Vorbești calm, pentru că asta le place, îi liniștește, nu te duci la el, nu înaintezi spre el pentru că devine mai agresiv. Dacă vedem o haită este cel mai bine să îi ocolim sau să ocolim zona unde știm că ar putea să se afle” ne-a spus Victoria Hadăr, dresor de câini la „Adulmecătorii”.

Citește și: Oameni atacați de câini pe câmp la Sibiu – „M-am apărat cu o haină pe care au sfâșiat-o”

Câinii abandonați trec prin traume

Majoritatea câinilor care se află pe străzi au trecut prin diferite traume, au fost izolați de părinți, au fost bătuți sau lăsați nemâncați. „Ei se sălbăticesc în momentele în care sunt abandonați pentru că trebuie să fie mereu atenți când își găsesc hrană să nu vină alți căței să le ia mâncarea. Câinii au traume în spate și noi trebuie să gândim din acest punct de vedere. Cățeii care sunt părăsiți de mici, nu au mamă, nu au un lider, nu au absolut nimic. Ei sunt în continuă teamă. Noi dacă avem un cățel de companie îl tratăm ca atare, dar dacă vedem un amărât de cățel, nespălat, nu îl tratăm la fel. Contează ambalajul, nu contează ce este înăuntru, dar ei sunt toți la fel” ne-a mai spus Victoria.

Dacă vedeți un câine abandonat sunați la adăposturi

În situația în care vreți să ajutați un câine abandonat puteți suna la adăposturi, acestea sunt dotate cu echipamentul necesar pentru a lua câinele și a-l ajuta. „În Sibiu avem noroc pentru că există organizații precum Animal Life sau adăpostul public. Acestea sunt variantele la care se poate apela în Sibiu. Poliția Animalelor nu intervin în astfel de cazuri din câte știu eu, cu toate că ar trebui să o facă” a spus Claudiu.

Conform legislației în vigoare, abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului se poate pedepsii cu o amendă de la 3.000 de lei la 12.000 de lei. 

Citește și: FOTO VIDEO Operațiune de salvare a unui pitbull periculos abandonat lângă Sibiu – „Jandarmii au stat cu noi mai bine de patru ore”

Ultima oră

Un răspuns la “Doi dresori sibieni explică pașii care ne pot apăra de câinii agresivi”