Traficul și consumul de droguri a crescut semnificativ în ultimii ani, în special după pandemia de Coronavirus. Comisar șef de poliție, Mihai Ion, Șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (IPJ Sibiu), a discutat despre fenomenul drogurilor pe raza județului Sibiu în cadrul conferinței Your Extraordinary Success without Drugs „Da vieții, fără droguri”.
Comisarul șef de poliție este de părere că se consumă droguri la toate cluburile din Sibiu, lângă parcuri, la petreceri private și concerte. Mai mult, substanțele ilegale sunt consumate în toate mediile sociale, în toate zonele județului, evoluția fulminantă fiind favorizată și de fenomenul globalizării, libera circulație sau accesul facil la resurse informaționale.
„Vorbim despre o creșterea fulminantă a fenomenului, îndeosebi după pandemia de Coronavirus. Putem afirma că dosarele de trafic ne ocupă cam 65 – 70% din cazuistica totală pe criminalitatea organizată. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, îndeosebi pe linia noilor substanțe psihoactive și din cauza legislației deficitare pentru că pedeapsa pentru această infracțiune este una mică, de la șase luni – la trei ani, majoritatea infractorilor după ce le probăm vinovăția primesc pedepse cu suspendare. Sunt arestați preventiv pe o perioadă minimă după care se reîntorc în mediul din care au plecat și unii chiar reiau activitatea infracțională, înțelegând că drogurile și traficul cu substanțele psihoactive este o afacere foarte profitabilă pentru unii”, spune Comisar șef de poliție, Mihai Ion.
În urma consumului de droguri, Sibiul nu are decese raportate, dar are infracțiuni ca urmare a consumului cum ar fi violențe, violențe domestice, trafic de persoane, violuri, infracțiuni contra ordinii publice.
Semne ale consumului de droguri
În prezentare, Comisar șef de poliție, Mihai Ion, a ținut să sublinieze care sunt semnele în funcție de care poți să îți dai seama că cineva este consumator de droguri. Așadar, părinții pot observa dacă tinerii consumă droguri în funcție de mai multe semnalmente. Schimbarea bruscă a comportamentului, agresivitatea neobișnuită, treceri de la veselie la tristețe, pierderea apetitului alimentar, pierderea interesului pentru școală, prieteni, hobby-uri, stare de somnolență, ochi iritați, tuse nejustificată reprezintă primele semne potrivit cărora o persoană consumă droguri.
Vârsta de debut a consumatorului de droguri este 14 ani (de la 12 ani fiind cazuri izolate). Consumatorii audiați în dosare penale se încadrează în limitele de vârstă 16-24 de ani, cei mai tineri consumă substanțe psihoactive.
Cele mai ieftine droguri – 20 lei
Drogurile pot fi procurate în Sibiu de la 20 lei – etnobotanicele – , până la 100 de euro pentru un gram de cocaină. Însă, cel mai consumat drog este canabisul care se comercializează cu 50 – 60 lei gramul. „Psihoactivele încep de la 20 lei, cele care se fumează, până la 150 lei pe gram cele care se inhalează – cristalele. MDMA cam 100 lei, heroină nu avem, timbre LSD undeva la 200 lei, ecstasy cu prețuri între 50 și 150 lei pe comprimat, cocaina 70 de euro pana la 100 de euro pe gram în funcție de puritate”, potrivit comisarului.
În anul 2022, în dosarele penale instrumentate împreună cu DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au fost reținute peste 1500 acte materiale de trafic de droguri ori operațiuni cu substanțe psihoactive, ceea ce arată expansiunea luată de fenomen în ultima perioadă.