școlile din sibiu, supraaglomerate din cauza vizelor de flotant false - petiție la „caragiale” - „nu ați luat masuri”
foto: arhivă

Mai mulți părinți din Sibiu, ai căror copii studiază la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din municipiu, au inițiat și semnat o petiție, fiind nemulțumiți că unitatea de învățământ este supraaglomerată din cauza unui fenomen din ce în ce mai des întâlnit, și anume realizarea de vize de flotant false. Părinții cer Inspectoratului Școlar să ia măsuri în acest sens, astfel încât copiii să poată beneficia de „educație de calitate, spații adecvate și suficiente în școlile sibiene”.

„Copiii merită o educație de calitate, nu școli suprapopulate”, acesta este numele petiției adresată Inspectoratului Școlar Județean Sibiu de către părinții Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale”. Aceștia sunt nemulțumiți de lipsa acțiunii și a măsurilor luate de inspectoratul școlar, în ultimii ani, cu privire la aglomerarea școlii „Caragiale”, dar și a altor școli din municipiul Sibiu. Potrivit acestora, la școala unde învață copiii lor, anual, sunt înscriși mai mulți copii decât este prevăzut în planul de școlarizare, respectiv o clasă pentru secția română și o clasă pentru secția germană. 

Școală supraaglomerată din cauza vizelor de flotant false

Clasele pregătitoare de la „Caragiale” sunt din ce în ce mai aglomerate, spun părinții, în ciuda faptului că a fost construit un corp nou de clădire. „Școala nu a avut săli de clasă suficiente pentru asigurarea învățământului într-un singur schimb, de dimineață, pentru toate clasele, șase clase fiind nevoite să învețe după-amiaza în acest an școlar. Mai mult decât atât, elevii nu pot desfășura orele de educație fizică în condiții optime, întrucât în mica sală de gimnastică recent construită încape o singură clasă de elevi, astfel din cele două ore de educație fizică pe săptămână, elevii pot folosi sala de gimnastică doar pentru una dintre ore”, scriu părinții de la „Caragiale” în petiție.

Aceștia consideră că aglomerarea școlilor este o problemă care trenează de ani de zile în învățământul sibian, iar măsurile întârzie să apară. Principalul fenomen care duce la supraaglomerate este practicarea de vize de flotant false. „Nu ați luat măsuri pentru stoparea practicării vizelor false de flotant, fenomen care duce la aglomerarea școlilor considerate bune din oraș, nu ați decis reconfigurarea circumscripției școlare nr. 12 (circumscripția în care se află școala noastră), dar nici extinderea activității didactice în alte spații (cu excepția folosirii temporare a containerelor)”, scriu părinții în petiție. 

Părinții vin cu propuneri

Părinții inițiatori ai petiției vin cu o serie de propuneri către IȘJ și cer să se ia măsuri. Potrivit acestora, dezavantajele aglomerării școlilor și ale învățământului în schimburi sunt multiple și nu aduc vreun beneficiu elevilor sau comunității.

„Vă solicităm astfel, pe termen scurt, reducerea circumscripției școlii IL Caragiale, înainte de începerea înscrierilor la clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2023-2024, precum și adoptarea unor măsuri care să diminueze numărul părinților care recurg la falsificarea reședinței sau a domiciliului. Pe termen lung considerăm necesară crearea unui grup de lucru la nivelul instituțiilor locale (inspectorat școlar, primăria municipiului Sibiu, conducerile școlilor suprapopulate, reprezentanți părinți) care să analizeze situația aglomerării școlilor sibiene și să elaboreze un plan strategic pe termen mediu și lung, cu măsuri clare care să vizeze un număr optim de elevi în fiecare școală. De asemenea, considerăm oportună găsirea unor soluții prin care părinții copiilor ce urmează să fie înscriși la clasa pregătitoare să poată găsi ușor informații obiective despre ce înseamnă o școală bună / un învățător bun”, se arată în petiție.

IȘJ Sibiu: „Unitatea de învățământ este obligată să înscrie în clasa pregătitoare toți copiii ai căror părinți au domiciliul în circumscripția arondată” 

În urma petiției părinților de la școala „Caragiale”, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Sibiu au reacționat. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Constantin Dincă, școlile sunt obligate să înscrie în clasa pregătitoare toți copiii ai căror părinți au domiciliul în circumscripția de care aparține școala în cauză. 

„În fiecare an școlar ISJ Sibiu transmite către consiliile locale, spre consultare, configurarea circumscripțiilor pentru fiecare unitate de învățământ, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Conform Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, ca și în ultimii ani școlari, unitatea de învățământ este obligată să înscrie în clasa pregătitoare, toți copiii ai căror părinți au domiciliul în circumscripția arondată”, spune Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ.

Prin domiciliu se înțelege, astfel, inclusiv reședința, iar prin părinți se înțelege inclusiv tutorele legal instituit sau reprezentantul legal. Școala de circumscripție reprezintă unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului, iar circumscripția școlară reprezintă totalitatea străzilor arondate unității de învățământ respective de către inspectoratul școlar, potrivit articolului 2 din metodologia pentru anul școlar 2021-2022. Prin urmare, școlile sunt obligate să înscrie inclusiv elevii ai căror părinți au viză de flotant în circumscripție. „Ca urmare unitatea școlară este obligată să înscrie și elevii ai căror părinți au obținut, până la începerea înscrierii, viza de flotant în circumscripție, fapt ce demonstrează reședința în acea zonă. Metodologia pentru anul școlar viitor nu există încă, dar dacă acest articol rămâne în vigoare, se va aplica întocmai ca până acum”, explică Dincă de la IȘJ.

În prima zi de la inițierea petiției, aceasta a fost semnată de aproape treizeci de persoane. Petiția poate fi consultată AICI.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. De ce faceti gat???nu tot voi,ca parinti ati facut vizele alea de flotant???,false??aaa,scuze,poate copiii vostri de 6 ani de la pregatitoare??