România nu mai exportă antibiotice din cauza epidemiei de gripă

Ministerul Sănătății informează că Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală.

În urmă cu o lună, Alexandru Rafila anunța că Ministerul Sănătății ia în calcul posibilitatea restricționării temporare la export a anumitor medicamente, precum cele oncologice sau antibioticele pentru copii. Pe lista comunicată acum de autoritățile române se regăsesc doar șapte antibiotice și două antitermice pentru copii, relatează Biziday.

”Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români”, informează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.

Conform Ministerul Sănătății din România, Comisia Europeană a constatat: “În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de “Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”.

Ultima oră