salarii bani

Diferența dintre cele ai mari salarii și cele mai mici din România este de câteva mii bune de lei. Cel mai mult primesc angajații din IT, iar cel mai puțin, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, angajații din Horeca și cei din industria textilă.

Salariul mediu net a ajuns, în noiembrie 2022 la valoarea de 4.141 lei, în creștere cu 133 lei (+3,3%) față de luna anterioară, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS) citate de Wall Street. Sectorul IT conduce detașat topul industriilor cu cele mai mare salarii din economia românească, cu un câștig mediu net de 10.329 lei, relatează portalul de știri ziare.com

Industriile cu cele mai mari salarii din economie

Angajații din IT sunt în fruntea listei cu cele mai mari salarii din România. În luna noiembrie, angajații din sectorul IT au câștigat, în medie, 10.329 de lei, fiind urmați de angajații care lucrează în informaţii şi comunicaţii, cu 8.680 de lei. Angajații care activează în activități de editare ocupă locul al treilea în clasament, cu 8.077 de lei (câștig net).

„IT-ul rămâne de departe cea mai generoasă industrie din punctul de vedere al salarizării. Este de altfel și cea mai fierbinte piață la nivel global, salariile practicate pe plan local fiind de multe ori superioare celor din alte piețe raportat la `costul vieții`.Luând în calcul oferta salarială medie, cele mai `vânate` joburi de către candidați ar putea fi, în 2023, Data Engineer / Inginer Date și Full Stack Developer, ambele cu o medie salarială de peste 3.000 euro/net lunar, DevOps Engineer și Dezvoltator software, cu o medie salarială de 2.500 euro net lunar și UX/UI Designer, cu o ofertă salarială medie de 2.200 euro”, a declarat pentru wall-street.ro, Andrei Frunză, CEO-ul platformei de recrutare BestJobs.

Dacă vrei să-ți calculezi salariul pentru a ști cu câți bani rămâi în mână la final de lună, poți accesa acest Calculator de Salariu Net dezvoltat de wall-street.ro.

Cele mai mici salarii din România

Cele mai mici salarii din economia românească, rămân, în continuare în HoReCa, sector despre care specialiștii arată că și-a revenit după pandemie, însă dificultățile în atragerea și retenția de forță de muncă rămân în continuare o problemă. În luna noiembrie, un angajat care lucra în hoteluri și restaurante a câștigat, în medie, 2.258 de lei, în creştere, totuși cu 20% faţă de noiembrie 2021.

Aceștia sunt urmați de salariații care lucrează în industria de textilă (fabricarea articolelor de îmbrăcăminte), cu un salariu mediu net de 2.320 de lei și de angajații care lucrează în activități de servicii (2.819 lei, câștig mediu net), potrivit INS.

Ultima oră