sibiul are nevoie de mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice - „a rămas în urmă față de vâlcea și timișoara”

Moda mașinilor electrice a prins la Sibiu, drept dovadă, doar în ultimul an, au fost înmatriculate peste 300 de autoturisme în județ. Cerere este, cumpărători există, însă stațiile de încărcare sunt mult prea puține, consideră posesorii de vehicule electrice. Aceștia spun că, uneori, nu mai pare rentabil să achiziționezi o astfel de mașină. „Sibiul a rămas în urma altor orașe, cum sunt Vâlcea sau Timișoara”, spune Alexandru, proprietar de mașină electrică. 

În județul Sibiu sunt înmatriculate 529 de autoturisme electrice și 1.662 de autovehicule hibrid. Doar în anul 2022, potrivit datelor furnizate de Prefectura Sibiu, au fost înmatriculate 308 autovehicule electrice și alte 582 hibrid, semn că sibienii își îndreaptă tot mai mult atenția către astfel de mașini. Cu toții sunt atrași, în primul rând, de prețul acestora și de subvenția de la stat pe care o primesc la achiziționare, dar și de celelalte beneficii pe care le obțin, cum ar fi impozitul zero, costurile mai mici la întreținere și parcarea gratuită. Dar, odată ce devin proprietari, întâmpină probleme, iar asta din cauza stațiilor de încărcare mult prea puține.  

Cinci stații făcute de primărie. Șofer: „Nu sunt suficiente”

În ultimii ani, municipalitatea a creat facilități pentru șoferii de mașini electrice. Au fost amplasate, până acum, cinci stații de încărcare, patru dintre ele în parcarea din Hipodrom. Zece autoturisme pot fi încărcate deodată la acestea. „Sunt disponibile 4 stații duble în parcarea Hipodrom și o stație dublă în parcarea Cazarma 90. Deci 10 locuri în total în stațiile publice, care suplimentează pe cele puse la dispoziție de operatori privați”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit proiectului de buget local pentru anul 2023, aflat în dezbatere publică, urmează noi investiții în mobilitatea alternativă. În prezent, sunt în curs de execuție mai multe stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. 

sibiul are nevoie de mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice - „a rămas în urmă față de vâlcea și timișoara”
Stațiile de încărcare mașini electrice din Hipodrom

Posesorii de mașini electrice consideră însă că nu este suficient. Având în vedere numărul vehiculelor electrice și hibride înmatriculate în oraș și județ, este nevoie de mult mai multe stații. „Nu sunt suficiente stații de încărcare. Având în vedere numărul mașinilor electrice înmatriculate în Sibiu, plus filmele de curierat care vin din alte județe, tot cu mașini electrice, plus șoferii aflați în tranzit sau în concediu în orașul nostru. În stațiile amenajate de primărie la Cazarma 90, găsești cu greu loc disponibil. În perioada sărbătorilor, cât timp s-a desfășurat Târgul de Crăciun, chiar dacă stația de acolo era liberă, nu puteai intra, din cauza amplasării proaste”, spune Alexandru, posesor de autoturism electric. 

Șoferul sibian compară orașul de pe Cibin cu Vâlcea și Timișoara, spunând că acolo există mult mai multe stații de încărcare, fiindcă administrațiile locale au făcut investiții. „Sibiul a rămas mult în urmă în ceea ce privește stațiile publice de încărcare față de Vâlcea, Deva, Alba Iulia. Timișoara, spre exemplu, știu că a luat multe fonduri în acest sens pentru a amenaja stații”, spune Alexandru. 

Un alt sibian, proprietar al unei mașini electrice, pe care o folosește foarte des, fiindcă este angajat la o companie de ride-sharing, împărtășește aceeași părere. „Stațiile primăriei sunt insuficiente. Avem o singură stație de încărcare rapidă publică în tot Sibiul, ceea ce este extrem de puțin. Eu merg des în Brașov și în Cluj-Napoca, iar acolo, pe lângă faptul că încărcarea este gratuită în stațiile primăriei, sunt și mai multe. Noi, în comparație cu orașele vecine, stăm foarte prost la acest capitol”, spune Sorin. 

Pe lângă stațiile amenajate de primărie, există alte zeci private, puse la dispoziție de benzinării, supermarketuri, mall-uri și alte companii. Douăsprezece dintre ele sunt rapide, pe când celelalte sunt de „destinație”, încărcarea durând până la câteva ore. 

sibiul are nevoie de mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice - „a rămas în urmă față de vâlcea și timișoara”
Sursa: EVConnect Romania

Cât costă să îți încarci mașina electrică în Sibiu – Stațiile primăriei, cele mai ieftine 

Mașinile electrice au fost, în urmă cu câțiva ani, extrem de atractive datorită alimentării bateriei în mod gratuit. De câteva luni însă, toți posesorii care vor să folosească stațiile publice și private din oraș trebuie să plătească. 

În stațiile primăriei de la Cazarma 90 și din Hipodrom, începând cu luna martie a anului trecut, se percepe o taxă de 1 leu/kWh, fiind cel mai mic tarif din oraș. „Este un preț bun, însă singura problemă este că doar una dintre aceste stații este rapidă, celelalte sunt stații AC duble”, spune Alexandru, șofer sibian, posesor de mașină electrică. 

Dar, deși prețul e bun, șoferii spun că, la totalul final, se adaugă și plata parcării. „Este, într-adevăr, un preț bun, însă dacă iei în calcul faptul că, de exemplu, în Hipodrom plătești inclusiv parcarea, nu se merită. Eu am încărcat acolo doar când era gratuită parcarea. Mașina mea se încarcă în cel puțin patru ore. Nu pot sta acolo atâta timp, astfel că singura variantă este să o las peste noapte, fiind stațiile lente. Dacă o las acolo 12 ore, plătesc 28 de lei încărcare, și încă atât parcarea”, spune Sorin, proprietar de mașină electrică. 

CITEȘTE ȘI: Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice de la Sala Transilvania, cu taxă – Doi lei pe kWh

sibiul are nevoie de mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice - „a rămas în urmă față de vâlcea și timișoara”
Sursa: Google Maps

Încărcarea la stațiile private este puțin mai scumpă. Spre exemplu, la cele de la firma Renovatio costă 2,49 lei/kWh pentru alimentarea fast charge și 1,99 lei/kWh pentru încărcare lentă, la cele de la benzinăriile Mol costă 2,60 lei/kWh în primele 30 de minute, după care se mai adaugă 0,05 lei pe minut. La stațiile de încărcare din rețeaua Enel X se percepe o taxă de 1,89 lei/kWh pentru curent alternativ și 2,29 lei/kWh pentru încărcare rapidă. 

„Eu aleg să încarc mașina și acasă, fiindcă este mai comod. Ar fi ideal dacă primăria ar amenaja mai multe stații, ideal cu încărcare rapidă, chiar dacă se percepe taxă pentru folosirea lor”, consideră Sorin. 

Este rentabil să ai o mașină electrică?

Șoferii care sunt pe punctul de a-și achiziționa o mașină iau în calcul o mulțime de criterii. Poate cea mai grea decizie din ultimii ani, de când industria autovehiculelor electrice a luat avânt, a fost dacă este rentabil să optezi pentru un astfel de vehicul în detrimentul celor cu ardere internă. Pe de o parte, prețul combustibilului, motorinei, benzinei și gazului, a crescut, însă la fel și prețul curentului. Cu toate acestea, mașinile electrice sunt mult mai puțin costisitoare.

CITEȘTE ȘI: Sibienii cu mașini electrice au parcare gratis în municipiu

„Aud deseori întrebarea aceasta, dacă mai e rentabil să îți cumperi o mașină electrică. Eu cred că trebuie luați în calcul mulți mai mulți factori, nu doar faptul că încărcarea mașinii electrice nu mai e gratuită. Pe termen lung, sigur e mai ieftin să ai o electrică, fiind nu mai ai schimburi de ulei de făcut, nu mai mergi așa des la mecanic, în continuare impozitul pentru autovehiculele electrice este zero, iar parcarea este gratuită oriunde în oraș, cu excepția parcărilor cu barieră. Mai mult, protejăm și mediul înconjurător odată cu folosirea unei mașini electrice”, spune Alexandru, posesor de mașină electrică. 

Viitorul aparține vehiculelor electrice pentru că oamenii încep să conștientizeze și să înțeleagă atât avantajele economice ce vin odată cu achiziționarea, cât și beneficiile pentru mediul înconjurător. Drept dovadă, anul 2022 a fost anul în care s-au înmatriculat cele mai multe mașini electrice în județul Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu