O petiție care cere interzicerea activităților de pescuit comercial pe râurile Olt, Prut și Siret a fost lansată de mai mulți pescari din Sibiu. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu (AJVPS Sibiu) a ales să susțină această pețiție, considerând că există mai multe motive serioase de îngrijorare.
„Petiția nu este făcută de AJVPS, noi nu am făcut demersurile. Petiția și-o asumă pescarii recreativi și sportivi din România, dar o susținem pentru că reprezintă interesul tuturor persoanelor, inclusiv al pescarilor din asociația noastră. Nu este un demers al nostru” a spus Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.
O primă problemă pe care cei de la AJVPS o găsesc, este faptul că tot mai mulți pescari comerciali fac presiuni asupra organelor competente să obțină autorizații de pescuit comercial în zonele în care azi acestea nu există. „În județul Sibiu nu avem zone pe râul Olt, de exemplu, în care să se poată pescui industrial. Dar respectivii comercianți fac presiune să poată veni, să „recolteze” din zonele noastre. Zonele acestea sunt protejate și întreținute de Ascioțiația de Pescari printr-un contract încheiat cu Statul Român în care ne asumăm niște obiective, păzim, populăm, facem tot felul de demersuri pentru bunăstarea mediului acvativ. Respectivii comercianți, vin, profită și nu poate nimeni să îi verifice” ne-a mai spus Romeo.
Cantitatea de pește din râuri și braconajul, probleme des întâlnite
A doua problemă întâlnită este faptul că sunt prezente tot mai multe episoade de braconaj, iar în momentul în care pescarul este prins, acesta susține că peștele provine dintr-o zonă în care are voie să pescuiască și susține că l-a adus aici pentru un client. „ Ei chiar ne țin de proști. Îi întrebăm << Tu noaptea la patru umbli cu peștele prin județul Sibiu, ai venit din Vâlcea pentru asta?>> Iar omul cu seninătate zice „<<Da, l-am prins proaspăt, acum l-am scos din baltă de la mine de la Vâlcea și am venit cu el proaspăt la un client și mi-a tras țeapă>>”. Este un paravan de care ei se folosesc ca să poată să fure din alte zone din țară” ne-a mai spus sursa citată.
Din cauza braconajului și a pescutului în cantități foarte mari, cantitatea de pește din râuri a avut de suferit. „Pescuitul excesiv, prin faptul că nu se declară cantitățile duce la statistici eronate. Pescuitul excesiv de această manieră, cu problema cormoranilor colaborată cu ceea ce înseamnă braconaj duce la scăderea drastică a resurselor acvatice vii. Pescarii recreativi se luptă cu mori de vânt, nu pot să facă față, să repopuleze zonele în care apare pescuitul comercial” a spus Romeo Stoicescu.
Petiția se poate găsi aici.