Pompierii sibieni au stins patru incendii în ultimele 24 de ore în județul Sibiu. A luat foc un panou electric din cadrul unei pensiuni din Cristian, o anexă gospodărească din Cisnădie, o mașină abandonată lângă Săliște și un coș de fum în Saroș pe Târnave.
Potrivit pompierilor, primul incendiu s-a produs la panoul electric al unei unități turistice din Cristian, unde nu erau persoane cazate. „În cursul zilei de ieri, în jurul orei 17:50, pompierii Detașamentului Sibiu au intervenit cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD, alături de SVSU Cristian, pentru stingerea unui incendiu produs de un scurtcircuit electric la panoul principal al pensiunii. A ars contorul electric și tencuiala din jurul acestuia”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
Următorul incendiu s-a produs în Cisnădie, pe strada Stupului, la o anexă gospodărească din cadrul unui saivan. „Seara trecută, în jurul orei 18:30, pompierii Punctului de Lucru Șelimbăr au intervenit alături de SVSU Cisnădie, pentru limitarea și stingere unui incendiu ce se manifesta la o anexă de depozitare aparținând unui saivan din localitatea Cisnădie”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu. Incendiul, produs din cauza jarului lăsat nesupravegheat dintr-o sobă, a fost lichidat în limitele găsite. Nu au fost înregistrate victime.
Cel de-al treilea incendiu a izbucnit la un autoturism abandonat pe DN 1, în localitatea Săliște spre Apoldu de Sus. „În data de 16 ianuarie a.c., în jurul orei 21:15, pompierii Punctului de Lucru Săliște au intervenit pentru stingerea unui incendiu la un autoturism abandonat în afara părții carosabile pe DN1 Săliște”, spun pompierii. Incendiul, care a fost produs cel mai probabil de o acțiune intenționată, a mistuit aproximativ 90% din autovehicul.
Ultimul incendiu a izbucnit la un coș de fum în localitatea Șaroș pe Târnave. „În această dimineață, în jurul orei 05:30, pompierii medieșeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta în interiorul unui coș de fum. Incendiul, produs din cauza unui coș de fum necurățat a fost lichidat prompt”, adaugă salvatorii.
Având în vedere faptul că utilizarea coșurilor de fum cu defecțiuni reprezintă una dintre cele mai întâlnire cauze de izbucnire a incendiilor de locuințe în perioada sezonului rece, pompierii militari sibieni vă recomandă următoarele măsuri preventive:
- verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
- nu este permis ca în coșuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului sau planșeului;
- coșurile se prelungesc deasupra acoperișului cu 0,5 – 0,8 m;
- coșurile de zidărie vor fi permanent întreținute fără crăpături și curățate;
- este interzisă utilizarea acestora în stare netencuită.