Proiect inedit al studenților și profesorilor sibieni - S-a creat o aplicație care să ajute la sesizarea problemelor de mediu

Acum doi ani, Asociația Studenților Ecologici ASECO din Sibiu a început un proiect ce avea ca scop formarea tinerilor din orașele din apropierea Sibiului în activismul de mediu, dar și a persoanelor care pot îndruma pe viitor copiii în acest demers.

Proiectul „FutureEnAct – Activități de mediu ai viitorului” s-a desfășurat în perioada 2020-2022 și a fost finanțat de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin programul Active Citizens Fund România. Acesta a fost coordonat de Asociația Studenților Ecologi ASECO în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar bugetul proiectului a fost de 33.239 Euro, din care 28.084 Euro solicitați ca finanțare nerambursabilă și 5195 Euro contribuție proprie.

Scopul proiectului „Active Citizens Fund România” este de a crea o bază de activiști pe probleme de mediu în zona de urban mic din județul Sibiu (Avrig, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Săliște), insuficient deservită din acest punct de vedere și de a realiza un grup de lucru informal care să cuprindă, alături de cei menționați anterior, membri ai administrației publice locale, membri ONG cu activitate în zonă, membri activi ai societății civile, grup informal care să poată identifica și soluționa problemele de mediu din aria proiectului.

Proiect inedit al studenților și profesorilor sibieni - S-a creat o aplicație care să ajute la sesizarea problemelor de mediu

Activitățile proiectului au constat într-o serie de cursuri și workshop-uri în care cei implicați au fost instruiți în a identifica și localiza probleme legate de protecția mediului și schimbări climatice, în a genera soluții și în a colabora cu autoritățile locale, cu entitățile și persoanele implicate în protecția mediului pentru stabilirea soluțiilor optime de rezolvare a problemelor identificate.

Aplicație ce ajută la sesizarea problemelor de mediu

În cadrul proiectului „FutureEnAct – Activiștii de mediu ai viitorului” au fost generate instrumente pentru eficientizarea acestui proces, respectiv o aplicație mobilă care preia în timp real localizarea și descrierea problemelor identificate. Aplicația comunică informațiile unei platforme on-line care centralizează și afișează informațiile legate de eventualele probleme de mediu, făcându-le accesibile publicului larg și administrațiilor locale.

În cadrul activităților proiectului au fost instruite și informate 40 de persoane, printre care tineri cu interes în probleme de mediu și schimbări climatice, membri ai administrației publice locale, membri ONG cu activitate în zonă şi membri activi ai societății civile.

„Ne-am atins toate obiectivele și am primit un feedback mult mai bun decât ne așteptam, mai ales din partea celor care ar trebui să îi ajute pe copii, precum profesorii sau cei care lucrează în administrația locală sau națională de mediu. Copiii au fost foarte încântați, la asta nu mă așteptam pentru că este destul de greu, generațiile actuale sunt obișnuite să interacționeze mai mult cu device-urile decât între ei sau cu alți oameni și a fost foarte plăcut să văd că lucrurile au decurs foarte bine” a spus Horea Olosutean, manager de proiect. 

 

Ultima oră