Mai puține adopții la Sibiu - Anul trecut doar 22 de „suflete” și-au găsit o familie

Un număr de 22 de copii din Județul Sibiu au fost adoptați anul trecut, iar alte 193 de „suflete” se află pe lista de așteptare, conform raportului transmis de Consiliul Judeţean şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Comparativ cu anul 2021, numărul adopțiilor a scăzut la Sibiu, acum doi ani acesta fiind de 64 de copii care au reușit să își găsească o familie. În momentul de față pe lista de așteptare în vederea adopției se află 193 de copii. În anul pandemiei, 2020, s-au înregistrat 16 adopții, iar în anul 2019, 26 de copii au fost adoptați la Sibiu.

Condiții necesare pentru adopție

Pentru a adopta un copil trebuie să se îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale conform legislației în vigoare. Au interdicții la adopție persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori.

Nu se califică pentru adopție nici persoana sau familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti. Interdicţia se mai aplică şi persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.

Copiii nu pot fi aleşi după etnie, iar după cinci refuzuri, părinţii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile. Copilul poate fi adoptat până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu ( 18 ani). Cu toate acestea, poate fi adoptată, în condiţiile legii, şi persoana care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu dacă a fost crescută în timpul minorităţii de cel care care doreşte să o adopte.

Consimţământul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei. 

 

Ultima oră