dsp în control la spitalul județean sibiu - angajați sancționați fiindcă nu au raportat decesele de gripă la timp

Șapte persoane infectate cu gripă, internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, au decedat de la începutul anului și până în prezent. Aceste decese ar fi trebuit înregistrate și raportate către Direcția de Sănătate Publică (DSP) de îndată ce s-au produs. Dar, fiindcă au fost raportate la câteva zile distanță, inspectorii DSP au mers în control la spital și au aplicat sancțiuni. 

Inspectorii DSP Sibiu au mers în control la Spitalul Județean, după ce unitatea spitalicească nu a raportat în timp util decesele de gripă din acest an. „Ca urmare a situației cauzate de decesele din cauza gripei, inspectorii DSP Sibiu au efectuat, în data de 11.01.2023, un control la SCJU Sibiu, privitor la modul în care au fost gestionate și raportate acestea. În urma controlului s-a constatat că fișele de raportare a deceselor au fost întocmite corect, pentru fiecare caz în parte, existând însă deficiențe în modul de transmitere și raportare, recomandat de metodologia INSP”, spune Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Șapte decese de gripă la Sibiu

Conform metodologiei INSP, Spitalul Județean avea obligația ca, odată ce s-a produs un deces de gripă, să îl raporteze imediat către DSP Sibiu, în mod telefonic, pentru a putea fi introdus în evidențele Ministerului Sănătății. Ulterior, în maxim 24 de ore, spitalul ar fi trebuit să trimită fișa completă a decesului către DSP. Acest lucru nu s-a întâmplat, ci raportarea deceselor de gripă s-a făcut la câteva zile distanță, chiar și la o săptămână de la deces.

Directorul DSP Sibiu spune că, pentru neregulile constatate, „au fost aplicate sancțiuni contravenționale, conform HG 857/2011, s-au dispus măsuri și s-au făcut recomandări în vederea remedierii deficiențelor constatate”. În ceea ce privește sancțiunile, acestea au fost aplicate persoanelor responsabile de raportare, și nu spitalului.

Ultima oră

Comentariul meu