Procurorii spun povestea răpirii de la Tălmaciu - Indivizi plătiți cu 6.000 de euro, înarmați cu săbii și topoare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au preluat dosarul adolescentei răpite din Tălmaciu, dată fiind complexitatea și gravitatea faptelor. Oamenii legii au pus detaliile cap la cap, au audiat toate persoanele implicate și au dispus primele măsuri. Cinci indivizi au fost arestați preventiv în primă instanță, iar alte cinci persoane sunt urmărite penal. 

În data de 9 ianuarie, organele de poliție din cadrul Poliției Orașului Tălmaciu au fost sesizate cu privire la răpirea unei minore în vârstă de 14 ani. Având în vedere complexitatea cauzei și gravitatea faptelor săvârșite, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus preluarea cauzei în vederea supravegherii urmăririi penale.

Prin ordonanța din data de 09.01.2023 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 5 inculpați (4 bărbați și o femeie) cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate și violare de domiciliu.

Răpirea. Bărbați plătiți, înarmați cu săbii și topoare

Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză până în acest moment rezultă că, la data de 9 ianuarie, în jurul orei 03:30, cei cinci inculpați, purtând cagule și având asupra lor arme (topor și sabie) au pătruns prin violență și efracție în imobilul din localitatea Tălmaciu unde locuia minora. Au intrat în camera unde aceasta dormea împreună cu mama sa și, împotriva voinței sale, au scos-o din casă și au urcat-o într-un autoturism parcat în fața imobilului.

CITEȘTE ȘI: Poveste de dragoste încâlcită – Cum au orchestrat iubitul și părinții răpirea fetei din Tălmaciu

„În cauză s-a mai stabilit că minora fusese logodită de părinţi potrivit tradiţiei rome cu un băiat pe care nu îl plăcea. Ea cunoscuse pe facebook un băiat şi vorbise cu el să vină să o ceară de la părinţi. Această persoană, având şi sprijinul părinților săi, a organizat însă răpirea minorei din noaptea de 9.01.2023 fără ca minora să cunoască acest plan și fără a avea consimțământul ei. Cei 4 bărbaţi din Avrig care au pătruns în locuinţa persoanei vătămate au primit suma de 6000 de euro. Ei au fost însoțiți de mama băiatului, care având și ea o cagulă pe față a intrat în imobilul din Tălmaciu şi a participat la răpirea minorei”, spune prim-procuror adjunct Mihaela Ruginosu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Cinci persoane arestate. Alte cinci, urmărite penal

În data de 10.01.2023 a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sibiu cu propunere de arestare preventivă, propunerea fiind admisă, cei 5 inculpaţi fiind arestaţi preventiv pe o durată de 30 de zile.

Cu privire la celelalte persoane care au participat în calitate de complici sau instigatori la infracţiunea de lipsire de libertate se efectuează în continuare cercetări urmând a se stabili cu exactitate faptele săvârşite de acestea. Procurorul va aprecia în funcţie de probele ce vor fi administrate măsurile ce urmează a fi dispuse în cauză. La acest moment procurorul a dispus efectuare în continuare a urmăririi penale cu privire la încă 5 persoane.

Pe parcursul cercetărilor penale procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul Investigaţii Criminale, Poliţiei oraşului Tălmaciu şi Poliţiei oraşului Avrig.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.    

Ultima oră

Comentariul meu