deducere din impozitul pe salariu pentru fiecare copil înscris la școală – pașii care trebuie urmați
FOTO: arhivă

Începând cu anul acesta, părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la o unitate de învățământ, în urma modificării Codului Fiscal de anul trecut.

De acest lucru beneficiază doar unul dintre părinți, a explicat, pentru Libertatea, Iuliana Constantinescu, din cadrul Federației Naționale a Asociațiilor pentru Părinți (FNAP).

Specialiști în Resurse Umane consultați de Libertatea susțin că, de fapt, deducerea de 100 de lei se adaugă la deducerea personală totală, iar suma netă pe care o primesc părinții este de 10 lei.

„Primesc 10 lei. Deducerea este de 100 de lei care se adaugă la deducerea personală. Și toată deducerea asta se scade din baza de impozitare. După ce bag în calculator, netul este de 10 lei. Am rubrică unde bag deducere 100 lei per copil, dau calcul salariu și rămân 10 lei. Ea este o deducere, nu este ceva suplimentar care se adaugă la brut”, a explicat un specialist în Resurse Umane, pentru ziarul Libertatea.

„Suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate. Teza este profund viciată” Beneficiul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2023 și se acordă „tuturor salariaților care sunt părinți, indiferent de venituri”. Singura condiție este ca elevul sau preșcolarul să fie înscris la o unitate de învățământ.

Care este procedura pentru a obține deducerea personală suplimentară

Părintele trebuie să facă cerere prin angajator și dovedește că are copilul înscris într-o unitate de învățământ și să aducă adeverință de la școală a copilului.

Deducerea se asigură doar unuia dintre părinți.  Totodată, dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022.

Pentru a obține aceasta deducere, trebuie să aducă angajatorului:

  1. o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că nu beneficiază de deducerea personală suplimentară de 100 lei lunar;
  2. o adeverință de la unitatea de învățământ frecventată de copil/copii.

Ce documente sunt necesare

Salariatul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declarație pe proprie răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informații:

  • datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
  • datele de identificare ale fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal);
  • adeverință de la plătitorul de venituri din salarii al celuilalt soț sau declarație pe proprie răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

Declarațiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu sunt formulare tipizate. Contribuabilul va prezenta și documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreținere, cum sunt:

  • certificatul de căsătorie;
  • certificatele de naștere ale copiilor;
  • adeverința de venit a persoanei întreținute sau declarația pe propria răspundere și altele. Documentele vor fi prezentate în original și copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce face verificarea conformității cu originalul.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu