cum se manifestă infecțiile dentare și ce poți face pentru a le preveni
Foto: Freepik

Dacă ai grijă așa cum trebuie de igiena ta orală, este posibil ca infecțiile dentare să nu îți dea de furcă. Totuși, cum mulți dintre noi nu acordăm atenția cuvenită sănătății cavității bucale, mai mult ca sigur ne vom confrunta cu așa ceva.

Medicii stomatologi sunt de părere că multe dintre acestea le tratăm cu superficialitate, deoarece le confundăm cu o simplă inflamare gingivală. Din păcate, ignorarea sau tratarea incorectă a acestor infecții poate duce și la alte probleme mai grave, care pot culmina cu pierderea dinților. De aceea am decis să îți oferim unele informații, pentru ca data viitoare să știi cum să protedezi.

Cauzele care duc la apariția infecțiilor dentare

Cariile ignorate și netratate ajung ca în timp să macine dintele până ajung la nerv. În acest fel ești mult mai predispus la a avea parte de acea infecție dentară, mai ales în condițiile în care sistemul tău imunitar nu este atât de puternic. Alte cauze care pot duce la apariția acestor probleme ar fi unele traumatisme externe puternice la nivelul dinților, sau chiar și plombele prea adânci, care sunt poziționate foarte aproape de nerv.

Simptome specifice infecțiilor dentare

Există multe simptome prin care infecțiile dentare ne pot atenționa că și-au făcut simțită prezența. Primul semn este înroșirea și inflamarea gingiei – este cel mai comun simptom și, în același timp, cel mai ignorat. Abia când lucrurile au evoluat destul de mult, cum ar fi o pungă cu puroi la rădăcina dintelui, îți este greu să te alimentezi/hidratezi, să vorbești sau să te speli pe dinți. Infecția dentară este chiar gravă atunci când simți anumite spasme musculare în zona maxilarului, dar și durere puternică.

Nu amâna vizita la medicul specialist

Pentru a putea fi tratata așa cum se cuvine, infecția ta dentară trebuie să fie analizată de un medic stomatolog. Un cabinet endodontie Sibiu sau oricare alt oraș este cel unde vei primi tratamentul necesar, fără ca dintele să aibă un vreun fel de suferit. În funcție de cât de gravă este infecția, este posibil să fie nevoie de o incizie la nivelul zonei cu probleme, pentru a trata așa cum trebuie canalul dintelui. De asemenea, mai mult ca sigur va fi nevoie și de un tratament cu antibiotic, dar în niciun caz nu încerca să ignori problema sau să o tratezi ”după ureche”, pentru că nu faci decât să o agravezi.

Cum previi infecțiile dentare?

După cum știi prea bine, nu degeaba se spune că este mult mai simplu să previi decât să tratezi. Așadar, poți să ai grijă să nu te confrunți cu infecții dentare având grijă mare la igiena ta dentară. Aceasta trebuie făcută în mod responsabil, conform recomandărilor medicilor dentiști. Periază dinții măcar de două ori pe zi, timp de două minune. Folosește ață dentară pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți și clătește cavitatea bucală cu apă de gură. Înainte de culcare nu consuma niciun fel de băutură care conține zahăr, deoarece acesta nu face deloc bine smalțului dinților. Doar de tine depinde să ai un zâmbet frumos și sănătos!

 

Ultima oră

Comentariul meu