Cât costă un bilet de autobuz în Sibiu - Mai ieftin decât în Cluj-Napoca și mai scump decât în Iași
foto: arhivă

O analiză realizată recent arată care sunt orașele cu cel scump transport public în comun din România și unde se regăsesc cele mai avantajoase oferte comerciale, atât pentru călătorii ocazionali, cât și pentru cei fideli. Sibiul se situează undeva la mijloc în top. Biletele de autobuz sunt mai ieftine decât cele din Cluj-Napoca, însă mai scumpe decât cele din Iași. 

Cu trei lei te poți plimba cu autobuzul, în municipiul Sibiu, 60 de minute, arată o analizată realizată de Mobilitate Cluj Napoca. În orașul de sub Feleac, cu aceiași bani te plimbi doar 30 de minute. În schimb, în Iași, cu 3 lei ai posibilitatea să mergi cu transportul în comun chiar și 120 de minute. 

„În materie de bilete, buna practică la nivel european este titlul tarifar pe timp. Deși în Municipiul Cluj-Napoca obișnuitul bilet încă reprezintă călătoria cu un singur vehicul, CTP Cluj oferă și bilete pe timp, la 3 lei – 30 de minute prin aplicație, respectiv 6 lei – 60 de minute prin SMS. În restul țării, biletele pe timp reprezintă titlul standard de călătorie, oferind până la de 4 ori mai mult timp de acces la serviciul de transport public”, se arată pe pagina de Facebook Mobilitate Cluj Napoca.

Cât costă un bilet de autobuz în Sibiu - Mai ieftin decât în Cluj-Napoca și mai scump decât în Iași

Cu trei lei, călătorii merg cu autobuzul timp de 90 de minute în București și în zona metropolitană, iar cu 2,5 lei timp de 50 de minute în Brașov. În Timișoara, cu un bilet care costă 4 lei, mergi 50 de minute. 

La capitolul abonamente lunare, cu călătorii nelimitate, în București, Brașov și Sibiu sunt cele mai mici costuri, respectiv 80 lei/30 zile, 85 lei/30 zile și 86 lei/30 zile. La polul opus de află Cluj-Napoca (177 lei/30 zile), Timișoara (130 lei/30 zile) și Iași (120 lei/30 zile). 

Cât costă un bilet de autobuz în Sibiu - Mai ieftin decât în Cluj-Napoca și mai scump decât în Iași

Abonamente anuale nu există nici în Sibiu, dar în nici în Cluj-Napoca. „Fidelizarea utilizatorilor se realizează cel mai eficient cu abonamente avantajoase. În sensul asta și în ton cu bunele practici europene, majoritatea orașelor din țară oferă abonamente anuale nelimitate mai ieftine decât 12 abonamente lunare, iar abonamentul lunar costă, în medie, echivalentul unui bilet pe zi. În orașul de sub Feleac abonamentul anual nelimitat lipsește cu desăvârșire, iar cel lunar nelimitat costă echivalentul a 2 bilete pe zi”, potrivit Mobilitate Cluj Napoca. 

Vă reamintim că, de la 1 septembrie 2022, prețurile biletelor și abonamentelor la Tursib s-au scumpit. Înainte de această dată, un bilet valabil pentru o singură călătorie costa 2 lei. În prezent, costă 3 lei și poate fi folosit în 60 de minute de la validare. Prețul unui bilet pe ruta Sibiu – Păltiniș a crescut și el de la 9 la 11 lei. Abonamentul pentru 7 zile costă acum 23 de lei în loc de 18 lei cât era în trecut, iar abonamentul nominal pentru 30 de zile calendaristice s-a mărit de la 65 de lei la 86 de lei. (MAI MULTE DETALII DESPRE BILETE, AICI)

Ultima oră

Comentariul meu

Publică