Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”
sursa: Facebook.com/ Arena Platos Paltinis

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate și a lipsei zăpezii din această perioadă, tot mai mulț turiști aleg să se reprofileze, iar aceștia nu mai iau cu asalt stațiunile din zonele montane. Dacă situația este catalogată drept catastrofală în diferite zone ale țării, acest lucru nu este valabil și pentru Sibiu, acolo unde cei de la Arena Platoș au reușit să se descurce mai bine în crearea condițiilor optime pentru schiat.

Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”

Chiar dacă au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în zonele montane, inclusiv Revelionul, imediat după, românii au preferat să stea departe de pârtii, deși pentru mulți vacanța încă nu s-a terminat. Acest lucru a dus la o scădere drastică a turiștilor în stațiunile montane, relatează Adevărul.

Este și cazul Păltinișului unde temperaturile ridicate din ultima perioadă și lipsa zăpezii naturale au afectat serios afacerile celor care prestează servicii în industria turismului. Deznădăjduiți, aceștia cataloghează începutul noului sezon de iarnă ca fiind unul catastrofal și recunosc că au fost salvați doar de voucherele de vacanță. Mai ales că startul ratat vine după o perioadă de pandemie, când mulți au înregistrat pierderi enorme.

„Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”

La început de ianuarie, în inima Carpaților Meridionali, de-o parte și de alta a acestora, atât în Munții Făgăraș, cât și în Munții Cindrel, ori în Munții Lotrului sau Munții Căpățânii, peisajul este bulversant. Pe pârtii în loc de albul orbitor al zăpezii este iarbă, iar operatorii domeniilor schiabile fluieră a pagubă, în comparație cu anii trecuți.

La Păltiniș Sibiu, se poate schia deocamdată doar pe zăpadă artificială, la Arena Platoș.

  • Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”
  • Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”
  • Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”
  • Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”
  • Sezonul de iarnă a început catastrofal pe pârtii - „Nu se schiază bine nicăieri în România, dar la Platoș s-au descurcat”

„Iarna aceasta, cei de la Platoș s-au descurcat mult mai bine decât alții din România”, au remarcat turiștii care au ajuns în această iarnă la Păltiniș. Unii s-au arătat însă nemulțumiți de calitatea zăpezii artificiale, menționând că pârtiile sunt mai degrabă derdelușuri.

„Nu se schiază bine nicăieri în România. Pârtiile au zăpadă artificială și de proastă calitate. Se anunță frig și ninsori după data de 10 ianuarie”, au mai remarcat aceștia.

Atenționările salvamontiștilor

Temperaturile ridicate și lipsa zăpezii i-au făcut și pe operatorii domeniului Arena Platoș să glumească într-o postare pe Facebook. Alături de o poză surprinsă de pârtie, aceștia au comentat: „Momentul acela când te oprești și te gândești: Oare chiar e posibil să ne dăm pe pârtie în mijlocul «verii»?”.

Prima oficialitate din Sibiu care a tras un semnal de alarmă pe tema turismului montan a fost chiar șeful Serviciului Județean Salvamont, Dan Popescu, cel care a remarcat că stratul de zăpadă de la Bâlea Lac, deși se află la peste 2.000 de metri altitudine, nu are decât 26 de centimetri, iar numărul turiștilor este mult mai scăzut față de anii anteriori, ceea ce a determinat încasări mai mici pentru operatorii de turism montan.

A atras însă atenția că în lipsa zăpezii, dar în prezența gheții întâlnită mai ales la altitudini de peste 1800 de metri, riscurile de accidentări – printre turiștii dornici să se bucure de vreme frumoasă și de munte – cresc și a remarcat că s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii șase ani în Munții Făgărăș. Situația este similară și în alte zone.

Prețuri mai mari, turiști mai puțini

Deși recunosc că lipsa zăpezii naturale reprezintă jumătate din problema cu care se confruntă, cabanierii și hotelierii din zona montană a Sibiului se declară conștienți de faptul că un alt motiv care îi ține pe turiști la distanță îl reprezintă și creșterea prețurilor la cazare.

„Tarifele s-au mărit din cauza TVA-ului care a crescut de la 1 ianuarie”, a explicat administratorul uneia dintre pensiunile de la Păltiniș. În afara TVA-ului, reprezentanții industriei ospitalității dau vina și pe creșterea inflației care spun ei a dus la majorarea tuturor prețurilor.

În general, în zonă tarifele la cazare pornesc de la 350 de lei/noapte. Pe Booking.com, cel puțin pentru acest weekend, 6 – 8 ianuarie, am găsit în zonă și prețuri care pornesc de la 330 de lei/două nopți/două persoane, dar pot depăși 1.000 de lei.

Afacerile din turismul montan se „topesc” precum zăpada, din cauza vremii

Deși de Crăciun prezența turiștilor nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, situația a stat diferit de Revelion la Păltiniș, după cum recunosc administratorii unităților de cazare. La Arena Platoș a fost spectacol de zile mari, ca în fiecare an. Dar, apoi, în lipsa zăpezii, turiștii s-au grăbit să plece.

În județul Sibiu, sporturile de iarnă aduc un venit demn de luat în calcul pentru două luni jumătate cât rezistă stratul de zăpadă la Păltiniş. Și deși startul noului sezon s-a dat încă de la finele lunii noiembrie a anului trecut, iar operatorii din turism s-au străduit să profite la maximum de fiecare minut, se pare că acest lucru nu a fost suficient.

Se speră însă ca preconizatele ninsori de la jumătatea acestei luni să-i readucă pe iubitorii sporturilor de iarnă în zonă.

Arena Platoș, un domeniu schiabil / resort montan aflat la 25 km depărtare de municipiul Sibiu și doar trei kilometri de Păltiniș, dispune de cinci pârtii pentru schiat în lungime totală de 3,5 km, snowboard sau sanie cu benzi transportoare, un modern fun-park construit pe patru platforme, cinci teleschiuri și un telescaun, peste 20 de tunuri de zăpadă, o nocturnă, un centru de închiriere echipament sportiv, două școli de schi și snowboard și o grădiniță pe schiuri. Găsiți AICI mai multe detalii despre facilități, tarife și program.

Pârtia Oncești aflată în centrul stațiunii Păltiniș s-a deschis de asemenea. Deși stratul de zăpadă nu pare suficient, turiștii pot face aici o plimbare cu telescaunul.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică