Sibienii sunt recunoscuți pentru mașinile bine îngrijite, însă și pentru alegerile cele mai îndrăznețe, care atrag privirile trecătorilor. În materie de colantare, mai mulți specialiști locali ar clasa Sibiul în topul orașelor în ceea ce privește acest concept.
Cererea pentru foliile profesionale pentru mașini este una variată. Nu doar sibienii caută firmele din oraș care oferă acest serviciu, ci și iubitorii de mașini din Târgu Mureș, Cluj și Timișoara, așa cum ne spune Ovidiu Trușcă, administratorul VDX Vision Super Colantări. Mai mult, la sibieni s-a observat un trend în privința foliilor indiferent dacă mașina este nouă, proaspăt scoasă din fabrică, sau este mai veche.
Sibienii își colantează mașinile din mai multe motive. Cei care au o mașină nouă, vor ca prin aplicarea foliei să o protejeze de intemperii și alte accidente, precum zgârieturile. Pe de altă parte, mai sunt cei care au mașini bune, însă care s-au plictisit de culoarea din fabrică și vor să o schimbe, colantarea reprezentând o variantă mult mai ușoară decât vopsitul.
Modelul „cameleon” rămâne în trend
Anul 2023 începe cu un trend nou în materia culorilor la mașini. Griul și negru mat sunt culorile pentru care sibienii optează pentru mașini. Nici culorile îndrăznețe nu lipsesc din preferințele celor care vor să schimbe aspectul mașinii. Modelul „cameleon” și nuanțele de turcoaz sunt și ele căutate de sibieni.
„Se caută mașinile cu finisaj mat sau satinat și mai există o variantă de folie personalizată, în sensul că poți să îți alegi desene, culori sau imagini. Griul mat este în trend deoarece marii producători, mai ales, Mercedes, au scos culoarea aceasta direct din fabrică. În schimb, turcoazul este o culoare foarte țipătoare pe care o aleg doar cei care vor să iasă în evidență”, spune Mihai Cristian, administratorul de la Workshop Sibiu – Car Wrapping Station.
Cerință este și pentru folia tip oglindă, însă care nu este legală. „Avem cereri și de folii cromate tip oglindă. Din cauză că nu este legal, o putem folosi doar pentru mașinile de expoziție sau de curse. Plus că este foarte costisitoare și nici nu e rezistentă să o folosești zilnic, e strict pentru mașini de competiție”, adaugă Mihai.
Avantajele colantării
Pe lângă aspectul modern dat mașinii, colantarea vine „la pachet” și cu o serie de alte avantaje. Principalul motiv pentru care sibienii își pun folie pe mașini este acela de a schimba aspectul mașinii, fără a distruge în vreun fel vopseaua originală.
„Îi poți da un aspect pe care nu îl poți da mașinii din vopsea, mai ales, o nuanță mată, „cameleon” sau culori sidefate. Al doilea avantaj este că dacă ai o mașină mai nouă, ea cât timp stă îmbrăcată în folie, este protejată, iar după ce dai jos folia, vopseaua rămâne exact ca în momentul în care a fost aplicată. Un alt avantaj este că la zgârieturile mici, durează foarte puțin să schimbi un element – bară, aripă, în schimb la vopsit se vede diferența de culoare, plus că este un procedeu mai complex”, spune Mihai de la de la Workshop Sibiu – Car Wrapping Station.
Colantarea mașinii, mai scumpă
Odată cu inflația și „înfrumusețarea” mașinilor a devenit mai scumpă. Dacă anul trecut, cei care voiau să își colanteze mașina plăteau aproximativ 1000 de euro, în prezent prețul este de 1200 de euro, la Workshop Sibiu – Car Wrapping Station. Colantarea s-a scumpit și la VDX Vision Super Colantări. „Prețul a crescut cu 10%, 15%, depinde mult de mașină, de culoare, de preferințele fiecăruia pentru că nu este un preț standard”, spune administratorul Ovidiu Trușcă.
O folie rezistă în medie între 3 și 5 ani, în funcție de cât de bine este întreținută mașina.
o MEGA PROSTIE!!!
Cocalandia 🙂 In sfarsit influenta sudului si a marginimii isi pune amprenta si pe alegerile auto ale sibienilor…glumesc, asta se intampla de foarte mult timp
Serios, 1200 euro ? ia sa întrebați cât costă îndepărtarea foliei de pe mașină si care sunt riscurile, sunt pățit, în veci nu îmi mai pun folie. Mai bine o vopsesc sau poliș.