video: circ la vurpăr în consiliul local - președintele ședinței, dificultăți de citire - primar: „ești nesimțit!”
Unsprezece consilieri locali are comuna Vurpăr, cu toții aleși în anul 2020 de către cetățenii care i-au votat cu speranța că îi vor reprezenta așa cum se cuvine în următorii ani de mandat. Printre atribuțiile aleșilor locali se numără inclusiv aprobarea bugetului, adică împărțirea banilor, primarul fiind cel care face propunerile, iar consilierii cei care decid cum anume sunt cheltuite fondurile comunității. Fiindcă fac parte din partide politice diferite, neînțelegerile sunt mereu nelipsite chiar și în cazul celor mai mici comune. Asta s-a întâmplat, miercuri, în localitatea sibiană, acolo unde, în cadrul unei ședințe de îndată, nimeni nu s-a înțeles cu nimeni. Au existat înțepături directe, acuzații și chiar și jigniri. Pe ordinea de zi erau doar trei proiecte, chiar despre buget, despre care s-a vorbit prea puțin. Circul a primat. 

Locuitorii comunei Vurpăr au vizionat cu indignare ședința de îndată a Consiliului Local de miercuri, iar asta din cauza certurilor dintre consilieri și primar, derulate timp de aproape o oră. Despre proiectele de pe ordinea de zi, ce făceau referire la buget, s-a vorbit prea puțin, în comparație cu șicanele și scandalurile personale.

Principalul motiv de ceartă: Ora la care au loc ședințele

Ședința a fost transmisă LIVE, pe Facebook, de către consilierul Gheorghe Popa (AUR). Încă de la începutul acesteia, aleșii locali au început să se certe din cauza orei la care sunt programate ședințele. Au vorbit unii peste alții, au strigat, iar câțiva au cerut să adopte modelul Consiliului Local Sibiu. Ședințele ordinare să aibă loc în ultima zi de joi din lună și la aceeași oră de fiecare dată. Secretarul primăriei a intervenit, spunând că pentru acest lucru poate fi adoptată o hotărâre. „Se poate veni cu o hotărâre de consiliu de modificare a regulamentului de organizare și funcționare, se modifică articolul x, în sensul că va avea următorul cuprins, cuprinsul pe care îl veți stabili dumneavoastră, și anume ora și ziua”, i-a îndrumat secretarul pe consilierii locali.

Primarul, ceartă cu un coleg de partid: „Te dau afară!”

Apele nu s-au liniștit după lămurirea acestui subiect. Imediat, au urmat înțepăturile și acuzele între consilierii locali și primar. Deși sunt colegi de partid, primarul Liviu Toma și consilierul Băra Bogdan Ilie (amândoi la PER – Partidul Ecologist), au fost primii care s-au luat la ceartă.

„E seară de chefuri în podul instituției, domnule primar?”, l-a întrebat Băra pe Toma.

„Ai ceva cu mine?”, i-a răspuns primarul.

„Eu? Dumneavoastră aveți ceva cu mine. Ați mers în tot satul să le ziceți la oameni să nu mai meargă la mine la magazin”, a spus consilierul Băra.

„Eu sunt președinte de filială și te dau afară!”, i-a răspuns primarul colegului său de partid.

Primarul l-a acuzat pe colegul de partid Băra și că nu s-a prezentat la una dintre cele patru ședințe din decembrie, atunci când a fost votat un proiect important pentru copiii din localitate. „Știai de o săptămână că avem ședință”, a spus primarul. „Am fost în spital”, a replicat consilierul. „Filmați, să îl vadă lumea că nu a vrut să voteze pentru copii”, a mai adăugat primarul. „De ce minți, bă?”, i-a spus consilierul. „Nu mint, bă! Ești nesimțit! Nu ai venit la ședință”, i-a răspuns înapoi edilul. 

Și discuțiile au continuat, apoi, între primar și consilierul Gheorghe Popa de la AUR. Acesta din urmă l-a întrebat pe edil care a fost motivul pentru care a absentat la ultima ședință din luna decembrie. „Am băut, no! În gură!”, i-a replicat primarul.

Primar: „Sper să mai tragem 2 ani și după să ne scăpăm de ei” 

Ora de Sibiu a luat legătura cu primarul localității Vurpăr, pentru a afla care a fost cu adevărat mărul discordiei și de ce s-a ajuns la un asemenea circ în Consiliul Local. Acesta susține că totul pornește de la un singur om: Gheorghe Popa de la AUR.

„De când am început mandatul, numai certuri avem cu consilierul Popa de la AUR. Ce au cei de la AUR la nivel național? Asta are și el. Așa îi place lui, să facă circ. L-a deranjat că am pus ședința de îndată și deși i-a explicat contabila motivul, că era necesară, el face totul în legea lui. Nu are treabă cu ședințele, el are treburile lui, asta l-a deranjat. Ședințele de îndată se convoacă de pe o zi pe alta, în timp scurt, că de aia sunt de îndată. (…) Trei proiecte am avut, au trecut toate, dar omul acesta trebuie să facă circ, să enerveze, să facă scandal. Când vine are chef (n.red.: la ședințele CL), când nu, nu vine. Sper să mai tragem în ăștia doi ani și după să ne scăpăm de ei. Asta e treaba lui, să filmeze, să facă circ, ca George Simion, că dacă nu existau telefoanele, cei de la AUR nu mai erau parlamentari”, a spus Liviu Toma, primarul din Vurpăr.

Cât despre colegul de partid, Băra Bogdan Ilie, căruia i-a spus că îl va da afară din partid, primarul consideră că certurile dintre ei au fost amplificate tot de consilierul de la AUR. „Avem cinci degete la o mână și nu sunt toate la fel, așa și cu colegii de partid. Consilierul de la AUR, cum simte că s-au schimbat discuțiile, vine și bagă strâmbe”, a spus primarul.

Ora de Sibiu a încercat să ia legătura și cu consilierul Gheorghe Popa de la AUR, însă până la ora publicării articolului (15:30) nu a putut fi contactat. Vom reveni cu un punct de vedere din partea acestuia.

Președintele ședinței, dificultăți de citire

Al doilea motiv de ceartă s-a datorat dificultăților de citire ale președintelui ședinței, consilierul Dorel Zămăcău. Rolul acestuia era să citească de pe ordinea de zi proiectele de hotărâre, să le supună la vot și să își întrebe colegii dacă au intervenții. Mai mulți consilieri l-au luat la rost, fiindcă nu a fost pregătit de ședință și nu a reușit să citească ce scria pe foaie. Secretarul comunei, dar și primarul, au încercat să îl ajute, însă colegilor nu li s-a părut adecvat. O oră s-au lungit consilierii pe cele trei proiecte.

„Nu mai văd deloc cu ochelari”, a spus președintele ședinței, consilierul Dorel Zămăcău (PER – Partidul Ecologist).

„Cum vedeți să conduceți (n.red.: mașina)?”, l-a întrebat Popa de la AUR.

„Lasă, domne, că acolo văd!”, i-a răspuns Zămăcău.

Au continuat în aceeași notă minute bune. Zămăcău se chinuia să citească, consilierii îl întrerupeau, iar secretarul îi șoptea ce să spună. După aproape o oră, cele trei proiecte de pe ordinea de zi au fost adoptate, în ciuda certurile care au acaparat ședința.

Ultima oră

Comentariul meu