pompierul din sibiu care a incendiat casa fostei iubite, condamnat la închisoare - a băut o bere înainte să aprindă focul

Pompierul de la ISU Sibiu, care în luna septembrie a anului trecut a incendiat casa în care locuiau fosta concubină și cei trei copii ai acesteia, și-a primit sentința. Sibianul va executa o pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare și, în plus, va trebui să-i plătească femeii despăgubiri materiale și morale. 

Ionuț Lazăr este pompierul angajat la ISU Sibiu care, în toamna anului trecut, orbit de gelozie, a incendiat casa fostei concubine, unde aceasta locuia împreună cu copiii ei. Dosarul plutonierul adjutant a fost judecat de Parchetul militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca, iar la finalul anului trecut, acesta a primit sentința: trei ani și opt luni de închisoare cu executare. 

CITEȘTE ȘI: Casă din Șura Mare, incendiată de un pompier

Pompierul și femeia din Șura Mare au fost împreună din decembrie 2020 până în mai 2022. Lucrurile au început să scârțâie, astfel că s-au despărțit. Potrivit rechizitoriului publicat pe rejust.ro, bărbatul nu a acceptat separarea, astfel că a început să o urmărească și să o tracaseze constant pe femeie. 

Firul incendierii – Înainte să împrăștie benzina, a băut o bere

Era 1 septembrie. Pompierul se întorsese de la serviciu și începuse să consume alcool. Spre seară, „pe fondul stării de ebrietate avansată în care a ajuns și a geloziei care îl măcina în mod constant după despărțirea de fosta sa concubină, neacceptând ideea că s-a despărțit de el și că refuză să se împace, în pofida solicitărilor sale insistente, a luat hotărârea de a se răzbuna pe aceasta în schimbul suferinței sentimentale pe care el pretindea că astfel i-a fost provocată, luând decizia de a incendia locuința ei” situată în Șura Mare. 

În noaptea de 1 spre 2 septembrie, pompierul s-a urcat în autoturismul său marca Dacia, pe care îl folosea și în regim de taxi, și a plecat de la locuința lui din Șelimbăr la casa femeii din Șura Mare. Pe drum, a oprit la benzinăria Lukoil de la Șelimbăr, unde a umplut două peturi de plastic de doi litri cu benzină și și-a continuat deplasarea. 

Când a ajuns în fața imobilului femeii, pompierul a sărit gardul, a băut o bere și s-a asigurat că nu e nimeni prin preajmă sau în casă. „A distrus prin incendiere imobilul acesteia, folosind drept combustibil benzina pe care și-o procurase anterior, aruncând benzină în mai multe locuri ale casei pentru ca focul să izbucnească din mai multe focare”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro. 

După incendiere, individul s-a deplasat către mașina pe care o lăsase la un kilometru distanță de casa fostei iubite, și a mers la locuința lui în Șelimbăr. Potrivit celor consemnate în procesul verbal de cercetare de la fața locului, incendiul a afectat imobilul în proporție de 100%. 

pompierul din sibiu care a incendiat casa fostei iubite, condamnat la închisoare - a băut o bere înainte să aprindă focul

Pompierul l-a amenințat pe fiul femeii. Era obsedat de ea

Cu ocazia audierilor, femeia a declarat că, după ce s-a despărțit de pompier, „acesta a dezvoltat o obsesie față de ea și cei trei copii minori ai săi, urmărind-o în mod repetat, acest comportament nelimitându-se doar la șicanarea psihică a ei, ci culminând cu amenințarea transmisă la data de 28.08.2022 fiului ei, în vârstă de 15 ani, că îi va da foc acesteia și îi va provoca suferință la fel cum și ea i-a provocat lui”, se arată în rechizitoriu. 

Pompierul le-a indus de-a lungul timpului atât femeii, cât și celor trei copii, o stare de temere pronunțată, fiindcă îi urmărea atât din fața porții, cât și din mașina personală. 

CITEȘTE ȘI: Pompierul piroman a incendiat casa din Șura Mare din răzbunare – Fosta soție și cei trei copii au rămas fără locuință

Mai mult, în urma incendiului, cei trei copii au rămas fără casă, chiar înainte de începerea școlii. Mama lor s-a adunat cu greu și, cu ajutorul comunității, a reușit să se mute în chirie. În același timp, pentru a trece peste această traumă, femeia a avut nevoie de tratament antidepresiv și psihoterapie. 

pompierul din sibiu care a incendiat casa fostei iubite, condamnat la închisoare - a băut o bere înainte să aprindă focul
Sursa: Facebook/Matei Mihaela Simona-Ceplinschi

Închisoare și plata daunelor morale și materiale 

La primul termen de judecată din 8 noiembrie 2022, femeia a depus la dosar documentele prin care a arătat care au fost daunele materiale. Casa incendiată se ridica la prețul de 169.838 de euro (inclusiv prețul terenului), iar bunurile existente în imobil la 40.000 de euro. Mai mult, femeia a cerut și daune morale, în cuantum de 300.000 de lei. În total, daunele se ridicau la suma de 270.750 euro. 

Instanța a dispus ulterior condamnarea plutonierului adjutant din cadrul ISU Sibiu la pedeapsa de 3 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. De asemenea, instanța l-a obligat pe inculpat să plătească suma de 80.689 euro, reprezentând contravaloarea imobilului distrus, suma de 158.190 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor din imobil, suma de 7.700 euro, reprezentând lipsa de folosință a imobilului, toate cu titlu de daune materiale. Totodată, a fost obligat să plătească și suma de 200.000 lei, ce reprezintă daunele morale. În total, daunele morale și materiale se ridică la 161.125 euro. 

Ultima oră

Comentariul meu