ministrul sănătății despre valul de gripă - ”este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie - 10 februarie”

Vârful sezonului gripal va fi undeva în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care cazurile de gripă vor scădea, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a explicat, joi, ce înseamnă epidemia de gripă, respectiv o succesiune de 3 săptămâni epidemice, relatează Mediafax.

Comparativ cu 5 sezoane anterioare anului 2020, deoarece sezoanele 2020 – 2021 și 2021 – 2022 au fost atipice pentru că au dus la o circulație mult mai scăzută a tulpinilor care produc de obicei viroze respiratorii în sezonul rece, numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media multianuală.

„Vârful, de obicei, în cele 5 sezoane, era undeva în februarie. De data asta avem decembrie- ianuarie, asta înseamnă că sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câțiva ani”, a spus ministrul.

În ce privește rata de pozitivare, în ultima săptămâna a anului trecut a fost de 37%.

„Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de obicei este între 2 și 4 săptămâni.

Măsuri de protecție:

  • evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
  • consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Ultima oră

Comentariul meu