fiscalizarea bacșișului stârnește controverse în restaurantele din sibiu - patron: „e penibil să te duci să întrebi clienții cât îți lasă ciubuc”

Legea care prevede fiscalizare bacșișului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și a început să fie aplicată de la 1 ianuarie 2023. Proprietarii de restaurante din Sibiu au păreri împărțite în ceea ce privește noua reglementare, și anume ca bacșișul să apară atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal.

Cu toții știm că ospătarii se bazează într-o mare parte pe bacșișurile venite din partea clienților mulțumiți de serviciile primite. În cele mai multe cazuri, salariul unui ospătar este minimul pe economie sau puțin peste, „tips-urile” fiind indispensabile pentru ca ei să ducă o viață decentă. Dacă pentru mulți administratori de restaurante din Sibiu fiscalizarea bacșișurilor reprezintă o idee bună, pentru alții situația nu este tocmai una fericită. În schimb, mai mulți angajați și ospătari consideră că legea vine în sprijinul lor.

Un reprezentant al cafenelei „Hug the Mug” este de părere că nu este o idee bună pentru că procedura este încă ambiguă. „O foarte mare prostie, noi nu suntem de acord pentru că nu avem o formalitate, mai exact, încă nu există o procedura clară pe care să o urmăm”, spune acesta.

Noua procedură este văzută ca fiind mult prea complicată și de administratorul localului din Piața Mare, The Rabbit Hole. „Până nu apar normele de aplicare nu știm nici noi cum să procedăm. Este o mare încurcătura pentru noi. Trebuie găsită o altă modalitate. Putem să condiționăm prin politica localului și să aplicăm bacșișul în notă, iar atunci dacă oamenii vin pentru serviciile noastre, aleg să plătească și un bacșiș de 10%, 15%”, spune administratorul The Rabbit Hole.

Radu Pătru, patronul de la Amber Caffe, împărtășește și el aceeași părere ca ceilalți administratori de restaurante din Sibiu. „Este cam aiurea situația pentru că este penibil că te duci la om să îl întrebi cât îți lasă ciubuc, cel mai bine era să fi fost inclus în nota de plată. Angajaților o să le fie rușine să se întoarcă să întrebe cât le lasă ciubuc, este o chestie mai complicată”, spune Pătru.

La polul opus, Daniel Larion de la The Refresh vede legea fiscalizării bacșișurilor ca fiind una dintre cele mai bune inițiative implementate în domeniul Horeca. „Este cel mai bun lucru care s-a întâmplat pentru că acum este totul transparent”, spune administratorul.

Angajații restaurantelor, mulțumiți de noua lege

Dacă patronii restaurantelor din Sibiu au părerile împărțite, angajații se declară mulțumiți de noua lege implementată, considerând că vine în avantajul lor. Raluca este ospătar la Cafe Wien și pentru ea fiscalizarea bacșișului vine cu avantaje, o va ajuta pentru a-și îndeplini mai ușor planurile de viitor, precum achiziționarea unor bunuri, în rate. „Mie mi se pare ok, pentru că automat o să avem în acte un venit mai mare, iar atunci când vrem să facem un credit va fi  mult mai ușor”, spune Raluca Ștefan, ospătar la Wien Cafe.

Nici șeful de sală de la restaurantul „La Turn”, nu a întâmpinat probleme cu clienții după ce legea fost promulgată. „Nu ne deranjează foarte tare, dar încă nu am prins zile aglomerate. Totuși n-are  cu ce să ne încurce, doar este lege”, spune Eleodor Achim.

„Noi nu suntem aici să verificăm angajații”

Nerespectarea acestor reglementări aduse de lege pot fi sancţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Întrebarea patronilor este cine va plăti amenda. „Ce vor ei ar însemna contabilitatea separată. Ar trebui ca organele de control să aplice sancțiuni asupra angajaților pentru că noi nu suntem aici să verificăm angajații dacă primesc sau nu bacșiș”, spune administratorul de la The Rabbit Hole.

Prin legea fiscalizării bacșișurilor, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt scrise rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

 

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Penibil ,penibil ,penibil .atâta tevatura pt ceva rămas în negura vremurilor turcești, bacșiș vine din turca . Ce e și mai penibil e faptul ca , ospatarii se bazează pe bacșiș ca să ducă o viata decenta ,adică salariul e de rahat după ce ca în restaurante sunt preturi de Monaco .cam care ar fi explicația? Decât sa stea cu ochii disperat după ciubuc ,nu ar trebui plătit mai bine ?e ceva tipic la noi sa jupoi clientul ghinionist care îți calcă pragul și sa nu plătești angajatul ,care merita bineînțeles .de aia a inflorit saorma și MC ,acolo nu trebuie sa stai cu frica în săn ca îți scuipa careva în ciorba dacă nu lași ciubuc.