Serele de flori ale Sibiului vor fi reconstruite - Primăria vrea să amenajeze și o pepinieră

Sibiul este unul dintre puținele orașe din România care își cultivă flori în serele proprii. Primăvara, mai ales, este o încântare să te plimbi pe străzile cu stâlpii împodobiți cu mușcate sau să te odihnești pe bancă, într-un părculeț, unde sunt plantate panseluțe. Toate aceste sere, unde sunt produse anual zeci de mii de fire de flori, vor fi reconstruite și, în plus, administrația locală va amenaja și o pepinieră. 

Serele Primăriei Sibiu produc anual zeci de mii de fire de flori. Toate sunt folosite pentru a înfrumuseța sensurile giratorii din oraș, parcurile și zonele verzi. În serele gestionate de serviciul public care administrează parcurile și zonele verzi se cultivă flori perene, bienale și anuale. 

CITEȘTE ȘI: Serele de flori ale Sibiului – Plantele lor „colorează” străzile orașului

Starea tehnică a serelor existente impune desființarea lor și pregătirea amplasamentului pentru o construcție nouă, iar zona de pepinieră trebuie reamenajată, se arată într-un memoriu de prezentare depus de Primăria Sibiu la APM în vederea obținerii acordului de mediu. 

Serele Sibiului vor fi reconstruite

Primăria propune ca sera ce urmează să fie reconstruită să aibă o dimensiune de aproximativ 50,00 m x 48,00 m și suprafața de aproximativ 2.400,00 mp, din care 2.000,00 mp spațiu de cultură și 400,00 spațiu tehnic și administrativ. 

Sera propusă va avea următoarele caracteristici: 

  • structura de rezistență cu stâlpi și grinzi zăbrelite din oțel galvanizat mecanic;
  • sistem de învelitoare pentru acoperiș din vâre de aluminiu, prevăzute cu izolație din cauciuc, cu trape de ventilație din aluminiu cu garnituri din cauciuc;
  • învelitoare și pereți laterali din sticlă pe zona de cultură și învelitoare și pereți laterali din panouri sandwich pe zona spațiului administrativ;
  • echipamente și instalașii specifici: sistem de încălzire, sistem de irigații etc. 

Corpurile C3, C4 și C5, serele îngropate și sera existentă în partea de SE vor fi desființate. 

Pepinieră cu arbori și arbuști

Potrivit memoriului de prezentare, pepiniera va fi reamenajată pe zone, precum: sole puieți, perdele de protecție, plantații de umbrire, stratificații, arbori perimetrali, zonă depozitare compost, zonă depozitare pământ, zonă depozitare resturi lemnoase, grădină de prezentare.

Va fi amenajat inclusiv un garaj pentru utilaje, care va fi dotat cu instalații electrice, sanitare și termice aferente. Adiacent zonei de intrare și garajului propus, vor fi amenajare platforme asfaltate către pepinieră. Va fi instalat inclusiv un sistem de irigații pe suprafața de planare a pepinierei, dar și un sistem de iluminat.

În memoriu se mai arată că vor fi amenajate un puț forat cu pompele aferente, un bazin de acumulare de apă pentru irigații, iar rețeaua de canalizare pluvială va fi extinsă. În plus, vor fi amplasate și panouri fotovoltaice. Terenul va fi împrejmuit cu un gard din profile metalice și sârmă și va fi montat un sistem de monitorizare video. Se va realiza un drum de acces pentru utilajele de mare tonaj și vor fi achiziționate utilaje care să deservească pepiniera și sera propusă. 

Municipalitatea estimează că în seră vor fi produse anual 2.200 de mușcate semi-curgătoare, 500 de mușcate drepte, 1.000 de plante perene, 35.000 de plante anuale, 16.000 de plante bienale, 500 de crizanteme și 20.000 de bulbi lalele. În pepinieră vor fi produși anual 400 de arbori și 1.000 de arbuști (paltin de câmp, arțar, arbore de mătase, carpen, corcoduș decorativ, cireș japonez, stejar roșu, arborele prințesei, fag, alun turcesc salcie plângătoare, pin, salcâm japonez, plop, tei, arborele cu lalele etc). 

Proiectul serei și pepinierei a fost realizat de Agorapolis, aceeași firmă care a elaborat și proiectul centrului de sport și agrement din zona Câmpșor. 

VEZI AICI CUM AR PUTEA ARĂTA ZONA CÂMPȘOR

Valoarea totală a investiției de ridică la 8 milioane de lei plus TVA, iar proiectul ar urma să fie implementat în 12 luni. 

Ultima oră