primele spectacole din 2023 la teatrul ”radu stanca” - ”trei surori” și ”domnul iedeman”, difuzate on-line

Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă publicului în prima lună a anului 2023 două dintre cele mai apreciate spectacole ale TNRS, care au avut premiera pe scenă anul trecut: „Trei surori” și „domnul iedeman”.

primele spectacole din 2023 la teatrul ”radu stanca” - ”trei surori” și ”domnul iedeman”, difuzate on-line

„Trei surori”, regia Andrei și Andreea Grosu, este un spectacol în care eroii ne-eroi ai lui Cehov sunt cel mai aspru studiu asupra fericirii. Pentru rolul din această producție, actorul TNRS Marius Turdeanu a fost nominalizat la Premiile UNITER 2022, la categoria Cel mai bun actor în rol principal, iar spectacolul a fost selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru FNT 2022. 

„domnul iedeman”, regia Dávid Paška, este cea de-a doua premieră a lunii ianuarie pe Scena Digitală. Reinterpretată și creată special pentru Sibiu, versiunea actuală a lui Thomas Perle ne invită într-un itinerariu imaginar între Salzburg, Ocna Sibiului și Sibiu.

Abonamentul lunii ianuarie pe Scena Digitală include spectacolele: „Trei surori”, „domnul iedeman”, „Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun”, „Puricele în ureche”, „Romeo și Julieta”, „Caii cerului”, „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, „Visul unei nopți de vară”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului”.

Spectatorii care aleg abonamentul trimestrial pot urmări spectacolele: „Trei surori”, „domnul iedeman”, „Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun”, „Puricele în ureche”, „Romeo și Julieta”, „Caii cerului”, „RUG”, „Flacăra nopții”, „Visul unei nopți de vară”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscută”, „Puzzle”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului”, „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe bază de abonament sau bilet individual. Detalii despre bilete și abonamente sunt disponibile pe site-ul www.scena-digitala.ro.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE DESPRE SPECTACOLE

TREI SURORI

De: A.P. Cehov
Regia: Andrei & Andreea Grosu
Traducerea din limba rusă: Vladimir Turturica
Scenografia: Vladimir Turturica
Muzica: Mihai Dobre
Cu: Raluca Iani, Ofelia Popii, Gabriela Pîrlițeanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacşu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Cendana Trifan, Diana Văcaru-Lazăr, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Viorel Rață

În Trei surori se așteaptă. Se așteaptă iubirea, se așteaptă viața, se așteaptă începutul până când vine sfârșitul. Suntem aduși pe lume pentru iubire, zice unul dintre nefericiții lui Cehov, sintetizând orice existența care pare neînsemnată. Iubirea suportă orice. E cea care dă sens încercărilor noastre. Oamenii ăștia, care caută iubirea cu atâta neliniște și care sunt speriați de gândul că ar putea să nu fie văzuți și iubiți, sunt obiectul nostru de lucru în acest spectacol. Toți vor un singur lucru, să scape din viața în care sunt captivi, să fugă, să urle, să dărâme bariere invizibile, să respire aerul pe care l-au simțit când au îndrăznit să viseze. Să fie liberi. Întru iubire.

 

DOMNUL IEDEMAN

De: Thomas Perle
Regia: Dávid Paška
Scenografie: Julius Leon Seiler
Dramaturgie: Thomas Perle
Costume: Maria Lena Poindl
Muzica: Magor Bocsárdi
Asistentă regie: Pia Carla Ionescu – Liehn

Cu: Fabiola Petri, Benedikt Haefner, Daniel Plier, Johanna Adam, Daniel Bucher, Emőke Boldizsár, Ali Deac, Teodora Sandu, Yannick Becker, Ștefan Tunsoiu, Ioana Cosma

Spectacol realizat cu sprijinul Institutului Goethe si Forumului Cultural Austriac
Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

În Ocna Sibiului, într-un centru SPA cândva luxos, construit în perioada de glorie a Imperiului Habsburgic, domnul iedeman își face planuri de viitor – își dorește un loc pentru schiat la fel ca în Austria. Vrea să defrișeze o bună parte din pădure pentru a crea locuri de muncă pentru populația locală. Iar în tot acest timp, doamna iedeman suferă în tăcere alături de el. „domnul iedeman” are la bază piesa de teatru „Jedermann. Moartea unui om bogat”, de Hugo von Hofmannsthal. Reinterpretată și creată special pentru Sibiu, versiunea actuală a lui Thomas Perle ne propune o analiză cinică a unui text reprezentativ pentru cultura germană și ne invită într-un itinerariu imaginar între Salzburg, Ocna Sibiului și Sibiu.
Piesa scrisă de Hugo von Hofmannsthal, a cărei premieră a fost în 1911 la Berlin, se joacă anual în cadrul Festivalului de la Salzburg din 1920 și este o emblemă a orașului Salzburg, așa cum este „Faust” pentru Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică