avalanșă de cazuri de gripă la sibiu – cei mai afectați sunt copiii

Cazurile de gripă au crescut vertiginos în toată țara. Sibiu nu face o excepție, iar în ultima săptămână (26 decembrie 2022- 1 ianuarie 2023) numărul cazurilor înregistrate s-a triplat față de săptămâna precedentă.

Conform datelor raportate de Direcția de Sănătate Publică Sibiu (DSP), cazurile de gripă se află într-o continuă creștere, înregistrându-se 197 de cazuri noi, 1525 cazuri de Infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS) și 308 cazuri de pneumonii.  În prima săptămână monitorizată a acestui sezon (24-30 octombrie) au existat 18 cazuri de gripă, 1520 cazuri de IACRS și 286 de cazuri de pneumonii.

Analiza stratificată pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat la copiii mai mici de un an, unde s-au făcut și cele mai multe internări (37 dintr-un total de 86). Tot conform raportului, cele mai multe cazuri de gripă au fost întâlnite la copiii, aproximativ 76%.

Cele mai multe cazuri de pneumonii s-au înregistrat la persoanele peste 65, iar cazurile IACRS cele mai întâlnite au fost la oamenii de vârstă cuprinsă între 15 și 49. 

La Sibiu în anul 2022, au fost primite 36617 doze de vaccin împotriva gripei, iar la începutul lunii noimebrie numărul sibieniilor vaccinați era de peste 23000. Vaccinarea se face doar prin medicii de familie, iar sibienii care fac parte din categoriile ”de risc” – bolnavii cu afecțiuni cronice, gravidele, copiii, personalul medical și oamenii trecuți de 65 de ani – beneficiază de vaccinare gratuită. Pentru restul populației, serul este disponibil contra cost în farmacii, unde prețurile oscilează între 53 și 70 de lei. În unitățile medico-sociale, cum este Căminul pentru Persoane Vârstnice „Dr. Carl Wolff” din Sibiu, vaccinarea se face atât personalului, cât și rezidenților.

Citește și: Cum să scapi de răceală fără să te vaccinezi – Medicii din Sibiu ne-au dat câteva ponturi

Ultima oră

Comentariul meu