topul celor mai populare ifn-uri conform portalului financiar xcredit

XCredit a realizat o comparație a celor mai populare instituții financiare nebancare din România, iar concluzia e una singură: creditele rapide, până la salariu, sunt tot mai căutate de români. Asta în ciuda faptului că sunt cele mai scumpe credite de pe piață.

topul celor mai populare ifn-uri conform portalului financiar xcredit

Creditele online oferite de IFN-uri, cunoscute adesea sub numele de ”credite rapide”, ”credite cu buletinul” sau ”credite până la salariu”, sunt produse de finanțare tot mai populare în ultimii ani. Conform XCredit, împrumuturile rapide au devenit o soluție la care apelează tot mai mulți români.

Ce face ca astfel de produse de finanțare, extrem de scumpe, să fie atât de populare? Există două posibile explicații:

Creditele online oferite de IFN-uri sunt credite rapide

Spre deosebire de produsele financiare tradiționale, oferite de băncile comerciale, creditele de valoare mică oferite de IFN-uri prezintă avantajul că sunt acordate în cel mult câteva ore de la aplicare, într-un proces ce are loc 100% online. În plus, criteriile de eligibilitate sunt adesea foarte ușor de îndeplinit, în unele cazuri singurul document necesar pentru a obține un credit fiind cartea de identitate.

Pentru a da numai un exemplu, Credius este unul dintre aceste IFN-uri care acordă credite aproape instant, sigurul document solicitat fiind o copie scanată a cărții de identitate. Ulterior, pentru clienții existenți, aprobarea unui împrumut se face prin simpla trimitere a unui selfie. De menționat faptul că tehnologia no paper implementată de Credius i-a permis acestuia să lanseze în premieră în România ”creditul cu selfie”.

Creditele rapide sunt acordate și rău-platnicilor

Politica băncilor comerciale este destul de restrictivă când vine vorba de bonitatea clienților. Nu este însă și cazul IFN-urilor. Conform portalului XCredit, majoritatea covârșitoare a instituțiilor financiare nebancare acordă credite online inclusiv persoanelor care sunt raportate cu informații negative în baza de date a Biroului de Credit SA. Cu alte cuvinte, creditele rapide sunt accesibile și restanțierilor.

Cu toate acestea, rapiditatea obținerii unui împrumut și posibilitatea de a face asta chiar dacă ești catalogat ca ”rău-platnic” de către alte instituții financiare vine cu un cost: dobânzile foarte mari. XCredit menționează în detaliu care sunt dobânzile practicate de IFN-uri, oferind și anumite exemple reprezentative. Cu titlul pur informativ, unele dintre cele mai populare IFN-uri din top acordă credite la un DAE (Dobândă Anuală Efectivă) de peste 4.000%.

Sunt dobânzile uriașe un impediment?

Se pare că nu. Piața creditelor nebancare crește de la an la an, tot mai mulți români apelând la aceste soluții de finanțare fără a sta prea mult pe gânduri. Dincolo de riscurile inerente care vin odată cu creșterea gradului de îndatorare, dacă este făcută în deplină cunoștință de cauză, opțiunea de a apela la un IFN nu este nicidecum greșită sau foarte riscantă.

Este adevărat faptul că împrumuturile bancare sunt mult mai avantajoase, dat fiind faptul că vin cu dobânzi net inferioare celor practicate de instituțiile financiare nebancare. La fel de adevărat este însă și faptul că băncile nu sunt specializate în acordarea de ”credite până la salariu”, astfel că este aproape imposibil să poți accesa de la o bancă un credit de 1.000 de lei pentru două săptămâni.

Ambele soluții vin cu avantajele și dezavantajele lor, însă principalul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când apelezi la o instituție financiară nebancară este acela că, deși creditul vine cu o dobândă mai mare față de cea oferită de o bancă, procedura de acordare a împrumutului este foarte simplificată. În plus, creditele online acordate de IFN sunt mult mai rapide.

Creditele online nebancare – așa-numitele ”credite pana la salariu” – sunt mai ușor de obținut, inclusiv de către cei care au înregistrat restanțe la alte credite și au fost raportați ca rău platnici în baza de date a Biroului de Credit.

Topul celor mai populare IFN-uri

XCredit a realizat un top al celor mai populare 24 de IFN-uri, precum și un top al principalelor bănci comerciale care oferă credite cu aprobare sau pre-aprobare online. La data publicării acestui articol, primele trei poziții în topul IFN-urilor erau ocupate de Provident, Credius și Credit Fix, iar BCR, Banca Transilvania și Aplha Bank ocupau primele trei locuri în clasamentul băncilor comerciale.

XCredit este un portal financiar independent care nu este administrat sau deținut de companii în spatele cărora se află bănci sau alte instituții financiare. Pe site există o selecție a principalelor produse financiare oferite de IFN-uri și bănci, pentru care au fost alcătuite recenzii ce pot contribui la formarea unei decizii atunci când ești în căutarea unei soluții de finanțare.

Politica editorială a XCredit menționează ca notă de subsol faptul că unele produse financiare conțin link-uri afiliate către site-urile IFN-urilor și băncilor, aspect ce influențează tipul produselor revizuite, precum și modul și locul în care apar acestea în cadrul portalului. Există, de asemenea, o mențiune conform căreia compensațiile financiare nu influențează evaluările efectuate de XCredit.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică