Sibienii au reușit și anul acesta să aducă mândrie și laudă orașului și județului. ”Zestrea” de premii, medalii și distincții a sibienilor s-a îmbogățit în 2022 cu titlul de ,,Tezaur Uman Viu”, Ordinul “Meritul Sanitar“ și Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol la un festival internațional de teatru.
Maria Ciucă, din Poiana Sibiului, meșter în cusut ii, a primit de Ziua Universală a Iei titlul de ”Tezaur Uman Viu”. Titlul i-a fost acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, și răsplătește sârguința cu care Maria Ciucă împărtășește și promovează tradițiile familiei.
Citește detalii: Sibianca meșteră în țesut premiată cu titlul de Tezaur Uman Viu – Maria Ciucă este din Poiana Sibiului
Cosmin Simtion, director și profesor de Geografie și Istorie la școala din satul Ruși din comuna Slimnic, a câștigat Premiul Mentor pentru Excelență în Educație la Gala Mentor 2022. Simtion a fost unul dintre cei zece profesori și antreprenori premiați la gală, iar distincția i-a fost acordată pentru rezultatele școlare obținute de elevii săi și pentru activitățile extracuriculare pe care le-a inițiat. Simion este un profesor pasionat de meseria lui, care a ocupat de-a lungul timpului funcții de conducere la școli și organizații non-guvernamentale din Ruși, Săcădate, Agârbiciu și Slimnic.
Citește detalii: Profesorul sibian Cosmin Simtion, premiat la Gala Mentor – “O bucurie să vezi că lumea are încredere în tine”
Unul dintre “eroii“ de la Sibiu ai pandemiei, Conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, Șefa Secției Boli Infecțioase de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a fost decorată, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul “Meritul Sanitar“ în grad de Cavaler. Victoria Bîrluțiu este și profesor, iar profesia din domeniul universitar vine în completarea activității din cadrul spitalului. Activitatea didactică, și mai ales cea științifică a reprezentat o etapă care a compensat o parte din suferința generată de pacienții internați din perioada pandemiei.
Paul Arion, un artist medieșean specializat în efecte vizuale și stabilit la Londra, a câștigat al cincilea premiu Oscar din carieră. Arion a avut două nominalizări anul acesta, împreună cu echipa sa, la categoria ”Best Visual Effects” pentru filmele ”Dune” și ”No Time To Die”, iar ”Dune” a ieșit câștigător la categoria respectivă.
La Gala Societății Civile, cea mai mare competiție națională dedicată sectorului non-profit din România, care a avut loc pe 29 septembrie la Ateneul Român din București, Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși din comuna Slimnic a câștigat trei premii.
Spectacolul „Kunterbunt” al Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu, în regia Anei Crăciun–Lambru, a primit Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol al Festivalului Internaţional “Puck”, desfăşurat în perioada 17-21 octombrie la Cluj. Producția de la Sibiu prezintă aventurile celui mai frumos peștișor din ocean în încercarea de a-și recupera prietenii, după ce rămâne singur și izolat din cauza atitudinii sale egoiste.
Citește detalii: La Teatrul “Gong” doar cu certificat verde – Primele spectacole: „Kunterbunt” și „Hermann visează”
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean a fost inclusă anul acesta în „Top 100 femei de succes” alcătuit de publicația ”Capital”, și a primit unul dintre premiile speciale la secțiunea Administrație Publică, pentru „Implicarea în construcția noului Spital Județean Sibiu”, care reprezintă prioritatea mandatului lui Cîmpean.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu a obținut locul I la cea de-a XV-a ediţie a concursul “Hardware & Software Engineering – HSE2022” organizat în luna mai a acestui an de către Departamentul de Calculatoare şi Inginerie Electrică din cadrul Facultăţii de Inginerie a Universității “Lucian Blaga” Sibiu.
Peste 400 de elevi din Sibiu au obținut rezultate notabile la olimpiadele școlare județene și naționale. Ei au fost premiați pe scena Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu de către Primarul Sibiului, Astrid Fodor, care a apreciat astfel în mod public performanțele elevilor. Consiliul Județean Sibiu a acordat de asemenea 269 de premii, 161 pentru elevi și 108 pentru profesori, pentru performanțele școlare.
Premii pentru proiecte implementate în municipiul și în județul Sibiu
Municipiul Sibiu a primit Premiul pentru Excelență în domeniul transportului public și al mobilității urbane durabile în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România, un eveniment dedicat realizărilor în administrația locală.
Romanian Healthcare Awards a acordat Consiliului Județean Sibiu ”Diploma de Excelență” la categoria Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului, ca recunoaștere pentru realizarea platformei „Portal Medical”, unica de acest gen din România. O altă performanță a județului Sibiu a fost ocuparea locului III pentru procesul de dezinstituționalizare a beneficiarilor din centrele rezidențiale. La invitația Consiliului de monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC Sibiu) a participat la evenimentul ”Dreptul de a fi dezinstituționalizat”.
Găzduit de Palatul Parlamentului, evenimentul a avut ca scop recunoașterea meritelor celor mai performante Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului, făcute în ultimii 3 ani, în procesul de reintegrare în societate al beneficiarilor din centrele rezidențiale.