Peste 150 de percheziții au avut loc, miercuri, în mai multe județe din România, printre care și Sibiu. Polițiștii au confiscat 1,5 tone de articole pirotehnice, iar un bărbat a fost dus la audieri.
„La data de 28 decembrie 2022, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R., la nivel național, au avut loc 153 de percheziții domiciliare, la domiciliile unor persoane, sedii sociale și puncte de lucru ale societăților comerciale din București și județele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Brașov, Buzău, Brăila, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureș, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vaslui”, informează Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
În județul Sibiu, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Săliște, au efectuat o percheziție domiciliară, în localitatea Jina, la locuința unui bărbat, și în același timp sediu al societății acestuia, bănuit de deținerea și comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice. În urma percheziției, au fost descoperite și indisponibilizate 100 de kilograme de materiale pirotehnice, din categoria F2, F3, P1 și clasa I, pe care acesta le comercializa fără drept. Un bărbat, de 46 de ani, a fost condus la sediul poliției, pentru audieri, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform art. 37 lit. 1 din Legea 126/1995 R.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și al polițiștilor Serviciului Criminalistic.
Comerț ambulant de artificii și petarde
În cursul zilei de miercuri, în intervalul orar 13:00 – 16:00, în cadrul activităților specifice desfășurate în cadrul planului de acțiune „Foc de Artificii”, specialiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Sibiu au verificat activitatea mai multor societăți comerciale din municipiul Mediaș, autorizate pentru deținere și comercializare de articole pirotehnice din categoriile F1 și P1.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că 12 reprezentanți ai unui număr de 10 societăți comerciale, deși autorizate pentru deținere și comercializare de articole pirotehnice din categoriile F1 și P1, desfășurau activități de comerț ambulant, de pe mese amplasate în afara spațiului avizat sau chiar din autoturisme. Polițiștii au depistat totodată faptul că persoanele în cauză ofereau spre vânzare și articole pirotehnice din clase neautorizate, respectiv din clasele F2 și F3. Mai mult decât atât, majoritatea articolelor comercializate nu prezentau etichete traduse în limba română.
În urma acestor activități, polițiștii au deschis 10 dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform art. 37 lit. 1 din Legea 126/1995 R. Totodată, polițiștii au ridicat 1.341 kg de articole pirotehnice, din categoriile F1, P1, F2 și F3.
„Atragem atenția cu privire la utilizarea responsabilă a tuturor articolelor pirotehnice, pentru a evita rănirea oricărei persoane și provocarea unor distrugeri (ce reprezintă aspecte ce pot atrage răspunderea penală a autorului), dar pot produce și disconfort prin zgomotele puternice, aspecte ce pot fi sancționate contravențional”, spune Welter.
Totodată, polițiștii vor verifica, în continuare, respectarea condițiilor de comercializare de către agenții economici, precum și a condițiilor de deținere de către persoane fizice.