oamenii de știință cer interzicerea focurilor de artificii - emană substanțe cancerigene

Oamenii de știință cehi avertizează că artificiile emană în aer substanțe toxice asemănătoare smog-ului. Așadar, tradiționalele focuri de artificii ar putea ascunde pericole pentru corpul uman, necunoscute până acum.

oamenii de știință cer interzicerea focurilor de artificii - emană substanțe cancerigene

Cercetătorii de la Academia de Științe din Cehia avertizează cu privire la daunele pe care substanțele chimice dăunătoare din artificiile le pot provoca sănătății noastre, relatează ziarul Gândul.

În ajunul Anului Nou, tone de substanțe chimice nocive sunt eliberate în aer de artificii și petarde. Substanțele nu sunt interzise și nimeni nu monitorizează ce cantitate de chimicale poluante rămân în mediu. Oamenii de știință pot face însă o estimare aproximativă pe baza cantității de artificii vândute.

Pericol real pentru sănătate

Petr Klusoń de la Academia Cehă de Științe spune că pericolul creat de substanțele emise de artificii pentru sănătatea oamenilor este subestimat.

„Mulți dintre cei care participă la sărbători se simt rău a doua zi și, uneori, pentru mai mult timp. Aproximativ 12 tone și jumătate de magneziu, zece tone și jumătate de bariu, o tonă de stronțiu, aproape o tonă de titan, jumătate de tonă de cupru și 1,2 tone de rubidiu poluează aerul din Cehia. Aceasta este cantitatea de substanțe nocive care ajunge în aerul pe care îl respirăm. Dacă zece la sută din acel mix ar fi produs o dată pe an de vreo fabrică, conducerea acesteia ar ajunge la închisoare”, arată cercetătorul ceh.

Un „cocktail” toxic din aceste substanțe este dispersat în aer în noaptea dintre ani. Unele dintre aceste substanțe sunt incluse pentru a face artificiile să ardă și să explodeze, altele le dau culoare. Experții avertizează că multe dintre ele sunt toxice, deși sunt legale.

Substanțele emanate de artificii cresc riscul de cancer

Pavel Rössler, toxicolog la Institutul de Medicină Experimentală al Academiei de Științe spune că, pe lângă sterile de rău de a doua zi, aceste substanțe pot provoca daune pe termen lung. El susține că riscul de a face cancer crește după o noapte cu artificii. Depinde nu doar de cât timp respirăm substanțele în cauză, ci și de concentrația acestora.

„Particulele intră în plămâni și în alte organe prin fluxul sanguin. Acum, moleculele din celule se repară singure, dar, în momentul în care supraîncărcați sistemul, pot apărea schimbări care se pot manifesta mult mai târziu”, atrage atenția medicul.

Mai mult, susține Rössler, smogul de artificii diferă de smogul obișnuit prin faptul că conține elemente metalice precum stronțiu, bariu sau rubidiu. Acestea conferă focurilor de artificii culoarea lor, dar se găsesc în mod natural doar în minereurile adânci din subteran, astfel că organismele vii nu sunt obișnuite să le facă față.

„Sunt destul de reactive. Duc la așa-numitele daune oxidative. Reacționează foarte ușor cu ADN-ul, care poartă informații genetice, precum și cu proteinele și componentele grase din celule. Nu fiecare moleculă este capabilă să se repare singură”, susține Rössler.

Particulele pot ajunge în apă și sol

Particulele toxice de la artificiile care nu sunt inhalate cad pe pământ, ajung în apă și sol și sunt dăunătoare mediului. Chimistul Petr Klusoń spune că este o problemă care primește surprinzător de puțină atenție la nivel mondial.

„Practic nu există monitorizare. Agențiile de granturi și ministerele nu o susțin pentru că o consideră complet nesemnificativă în comparație cu alte amenințări. Dar nu este așa. Să aibă stronțiul dispersat în aer cu copiii mici alergând și făcând un omul de zăpadă a doua zi este total iresponsabil”, arată chimistul ceh.

Oamenii de știință cehi recomandă oamenilor să evite artificiile sau cel puțin să țină copiii mici departe de ele.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică