Sibienii sunt reprezentați în Parlament, de la finele anului 2020, de șase deputați și de trei senatori. Unii au avut un an prosper și au fost mai harnici decât în anul precedent, însă alții nu au fost atât de vocali precum colegii lor. Cu toții au ajuns la pupitru, adunând împreună minute bune, și au fost cosemnatari ai unor propuneri legislative. Iată mai jos cum s-au prezentat parlamentarii în acest an de mandat.
Dan Barna (USR), Christine Thellmann (PNL), Bogdan Trif (PSD), Sebastian Suciu (AUR), Raluca Turcan (PNL) și Constantin Șovăială sunt cei șase deputați de Sibiu.
Dan Barna, deputat din partea USR, a avut anul acesta 46 de propuneri legislative, din care șase s-au transformat deja în legi. A vorbit mai bine de 90 de minute în plen, iar asta îl face să fie cel mai vocal dintre cei șase deputați de Sibiu. De asemenea, Barna a semnat opt moțiuni, toate inițiate de USR, șase dintre ele fiind respinse. Celelalte două au titlul „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face școala de rușine” și „Virgil Popescu trebuie să plece. Românii așteaptă soluții!”. A avut o întrebare, despre stadiul proiectului de reabilitare a Palatului de Justiție din Sibiu, și o interpelare, despre autospeciala de poliție furată din fața IPJ Sibiu în 21 octombrie.
Sebastian Suciu, deputat AUR, a semnat, anul acesta, 68 de propuneri legislative, cu mult mai multe față de anul precedent. A vorbit mai mult decât a făcut-o în 2021, având 6 luări de cuvânt în plen, din care cinci fiind declarații politice. A mai depus, de altfel, și 23 de declarații politice în scris și a avut 143 de întrebări și interpelări. Suciu a redat și 10 declarații de presă anul acesta.
Christine Thellmann (PNL) a fost, în 2021, cea mai vorbăreață dintre toți colegii, iar în 2022 a mers pe același trend. A avut 36 de luări de cuvânt, adunând astfel în jur de 40 de minute la pupitru. De asemenea, Thellman a semnat 80 de propuneri legislative, din care 9 s-au tranformat în legi. A avut, totodată 12 comunicate de presă și șapte întrebări și interpelări, despre noile investiții ANL, despre stadiul lucrărilor la noul bazin de înot din Mediaș și despre un proiect de lege privind acordarea de vouchere elevilor care au nevoie de control oftalmologic.
Bogdan Trif, deputat din partea PSD, a vorbit în șase ședințe ale Camerei Deputaților, unde a adunat aproape 16 minute. A depus, de altfel, și o declarație politică în scris privind războiul din Ucraina și solidaritatea față de refugiații ucraineni. Anul acesta nu a votat nicio moțiune, spre deosebire de anul 2021, când a votat șase. A avut două interpelări, una privind măsurile pentru asigurarea necesarului de gaz metan la prețuri accesibile și alta privind investițiile pentru stimularea industriei turistice. Trif a fost semnatarul a 39 de propuneri legislative. Dintre acestea, opt s-au transformat în legi.
Raluca Turcan a fost aleasă deputat pe listele PNL, iar în Camera Deputaților a avut, anul acesta, 13 luări de cuvânt, care însumează în jur de 50 de minute vorbite. A transmis două declarații de presă și a inițiat 39 de propuneri legislative, patru fiind promulgate, una retrasă, iar restul aflate în diferite stadii.
Constantin Șovăială, care până în noiembrie 2021 a fost deputat PNL, apoi a devenit neafiliat, a semnat 17 propuneri legislative, din care una s-a tranformat în lege. A vorbit la pupitrul din Camera Deputaților de șase ori, însumând 7 minute. Acesta a semnat și trei moțiuni de cenzură anul acesta, toate inițiate de parlamentari USR. „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe către l-a creat”, „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetența lui Virgil Popescu” sunt două dintre ele și au fost respinse. Cea de-a treia moțiune a fost „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face școala de rușine”. Comunicate de presă nu a avut anul acesta.
În Senat, sibienii sunt reprezentați de trei aleși: Claudiu Mureșan (USR), Nicolae Neagu (PNL) și Gheorghe Catană (AUR). Cel mai „harnic” pare că a fost senatorul USR.
Claudiu Mureșan (USR) a avut, în 2022, 47 de luări de cuvânt în plen, 61 de inițiative legislative, patru declarații politice, trei întrebări și 25 de interpelări. În plus, a transmis și un comunicat de presă. A stat mai bine față de anul trecut și a fost mai activ.
Nicolae Neagu (PNL) a vorbit de 46 de ori în plen, a avut o interpelare și patru declarații politice. A semnat 30 de propuneri legislative. Nu a avut alte întrebări și nu a transmis comunicate de presă.
Gheorghe Cătană (AUR) a luat cuvântul în plen de 16 ori, mai puțin decât în 2021 când a vorbit de 33 de ori. Anul acesta, a avut trei interpelări, a susținut 8 declarații politice și a semnat 49 de inițiative legislative.