FOTO VIDEO Sărbătoarea cea mai frumoasă a Mărginimii Sibiului - Zeci de cete de juni și junese au dansat și cântat pe străzile din Săliște

„De la Boiţa pân’ la Jina, din Sălişte-n Vaideeni / Mărginenii sunt tot una-n port, cânt şi obicei!” a fost strigătura care a răsunat miercuri, 28 decembrie 2022, în Piața Junilor din centrul orașului Săliște. Atmosfera de sărbătoare și de voie bună a fost întreținută de 12 cete de juni din Mărginimea Sibiului și din județele învecinate. Spectacolul a cuprins o paradă de porturi tradiționale, dansuri populare, muzică și multe urări.

YouTube video

În a patra zi de Crăciun, conform unei tradiții vechi de peste 70 de ani, are loc „Întâlnirea Cetelor de Juni din Mărginimea Sibiului”. Anul acesta au fost prezente 12 cete, din Săliște, Orlat, Tilișca, Gura Râului, Galeșul de Argeș, Vaideeni, Sadu, Râul Sadului, Miercurea Sibiului, Rășinari, Apoldu de Jos și Jina. Defilarea cetelor, muzica și dansurile populare, strigăturile junilor și juneselor s-au adunat într-un spectacol plin de culoare, care a făcut deliciul sutelor de sălișteni și de vizitatori care au asistat la eveniment.

„Ca în fiecare an, la final de decembrie, Săliște este gazda întâlnirii de juni din Mărginimea Sibiului. Aici, în Piața Junilor, trăim din nou bucuria de a împărtăși cu semenii noștri minunatele noastre obiceiuri și tradiții, căci cetele de juni ne vor încânta cu jocul, cântecul și portul popular din Mărginime. Aceasta este dovada cea mai importantă că valorile noastre culturale strămoșești sunt cu sfințenie respectate, ele constituind o zestre prețioasă pe care ne dorim să o transmitem urmașilor, iar odată cu această zestre să transmitem și iubirea pentru neamul românesc”, a declarat un reprezentant al junilor în timpul evenimentului.

FOTO VIDEO Sărbătoarea cea mai frumoasă a Mărginimii Sibiului - Zeci de cete de juni și junese au dansat și cântat pe străzile din Săliște

Tradiția este temelia unei societăți, a remarcat în cuvântul său de salut Horaţiu Dumitru Răcuciu, Primarul orașului Săliște. „Mă bucur că ne aflăm azi aici în număr mare. Între Crăciun și Anul Nou ne adunăm cu toții pentru a arăta frumusețea portului tradițional, pentru a cânta, pentru a juca, pentru a ne bucura împreună. Nu au fost vremuri ușoare cele cărora a trebuit să le facem față în ultimii ani, dar tocmai forța tradițiilor noastre ne-a ajutat să trecem mai ușor peste ele. Azi, junii și junesele în straie de sărbătoare ne emoționează din nou în Piața Junilor din Săliște, cu voia bună și candoarea lor, ne bucură inimile”, a declarat primarul.

FOTO VIDEO Sărbătoarea cea mai frumoasă a Mărginimii Sibiului - Zeci de cete de juni și junese au dansat și cântat pe străzile din Săliște

La eveniment au participat ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Prefectul Sibiului, Mircea Dorin Crețu, și Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca.

Ultima oră

Comentariul meu