În seara de Revelion, mulți sibieni preferă să meargă în centrul orașului la focul de artificii organizat de Primărie. Anul acesta, cei care plănuiesc să iasă în Piața Mare vor fi însă mai puțin norocoși, pentru că la Sibiu nu va fi organizat nici spectacol cu artificii, nici spectacol cu drone, așa cum vor avea locuitorii multor orașe mari din țară – Brașov, Cluj, Constanța, Craiova…
La Sibiu, Primăria a anunțat că în Piața Mare vor concerta de Revelion cunoscuta artistă Irina Rimes, trupa sibiană Domino și DJ-ul Funky Drop. În schimb, la fel ca în anii de pandemie, locuitorii orașului și turiștii care aleg Sibiul ca destinație de vacanță în perioada 31 decembrie-1 ianuarie, nu vor avea parte de foc de artificii în Piața Mare sau de spectacol cu lasere sau drone.
„Dat fiind faptul că acest eveniment este gestionat de un operator privat care a depus acest proiect și a obținut finanțare, Primăria Sibiu nu va interveni în program și deci nu va organiza un foc de artificii la miezul nopții. Atmosfera va fi, cu siguranță, întreținută de pe scenă, de artiștii invitați”, transmiteau reprezentanții primăriei Sibiu, care precizează că Revelionul 2023 a primit o finanțare de 250.000 de lei prin Agenda Culturală.
Craiova a făcut concurență acerbă Târgului de Crăciun din Sibiu, iar oferta de Revelion de acolo pare mai atractivă. Spre deosebire de sibieni, craiovenii vor avea atât un spectacol cu artiști în vogă, precum Antonia și trupa The Motans, cât și focuri de artificii în noaptea dintre ani. Spectacolul de la Craiova va costa peste 600.000 lei – 123.000 de euro cu TVA inclus. Acesta va avea loc începând cu ora 20:00, pe strada A.I. Cuza, în zona Universitate, potrivit Gazeta de Sud.
Nici de la petrecerea din Cluj, nu lipsesc artificiile în noaptea de Revelion. În inima orașului, în Piața Unirii, trecerea în noul an va fi sărbătorită cu artificii. Concertul va începe la ora 22:00 cu DJ Project, iar la ora 23:00 va urca pe scenă Trupa Compact. Seara se va încheia cu Arpy & Zip Band, care vor face atmosferă după spectacolul de artificii.
Primăria Cluj a alocat o sumă totală de 700.000 lei pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie și pentru spectacolul de Anul Nou. Din aceasta, concertele din care au avut loc de 1 Decembrie și cel din noaptea de Revelion beneficiază de un buget de 300.000 de lei pentru onorariile artiștilor, transport, cazare și masă. Iluminatul arhitectural pentru această perioadă costă 100.000 lei, 20.000 lei sunt alocați pentru promovarea evenimentelor, 130.000 lei costă artificiile și 150.000 spectacolele multimedia de lasere și video mappin sincronizat pe o coloană sonoră, anunță Știri de Cluj.
Și la Constanța va avea loc un spectacol pirotehnic. Pe scena din Piața Ovidiu vor urca artiști consacrați precum Alexandra Stan, Robert Georgescu, Dirty Nano și Pascal Junior. Pentru petrecerea de Revelion, incluzând artificiile, Primăria a achitat aproape 700.000 lei, cu TVA (140.793,94 de euro). Doar focul de artificii este în valoare de 286.800 de lei, fără TVA, adică 341.292 de lei, cu TVA, dublu față de cât a costat anul trecut, potrivit Focus Press.
La capitolul ”foc de artificii în noaptea de Revelion”, Sibiul este întrecut și de Târgu Mureș. Petrecerea de Anul Nou va avea loc în Piața Victoriei, unde la miezul nopții se va desfășura un spectacol impresionant cu lasere. „Vor susține concerte trupele Hiding Place, Koszika & The Hotshots, Oamenii Dimineții. Concertele vor fi urmate de un spectacol de lasere ca o formă de rămas bun a anului. Vă așteptăm cu drag în noaptea de Anul Nou de la orele 21.30 în Piața Victoriei! Să întâmpinăm împreună 2023! Mereu împreună! Program: 21.30 – Concert Hiding Place; 22.30 – Concert Koszika & The Hotshots; 23.30 – Concert Oamenii Dimineții, 00.00 – Spectacol lasere”, a informat Biroul de presă al Primăriei Municipiului Târgu Mureș”, pentru Zi de zi.
Primăria orașului Oradea nu s-a lăsat mai prejos, alocând o parte din buget pentru artificii. Orădenii vor petrece noapte dintre ani în Piața Unirii la „Nouveau Year Party 2023” pe ritmurile celor de la @Dinsubsol | Albui & Crisstia, unde la ora 00:00 se vor putea bucura de un foc de artificii care costă 95.000 lei, potrivit Bihor Online.
Spre deosebire de Sibiu, la Brașov nu va fi muzică live de Revelion, ci un fel de discotecă în aer liber, atmosfera din Piața Sfatului fiind întreţinută de DJ-ii unui cunoscut postul de radio. În schimb, brașovenii se vor putea bucura de un foc de artificii, care în Sibiu va lipsi cu desăvârșire.
Focul de artificii va fi atracția nopții dintre anii 2022-2023 și în Piața Cetății Alba Carolina, din Alba Iulia. Focurile de artificii vor fi lansate din curtea clădirii Palatului Copiilor, pe un fond muzical, potrivit Alba24.
În Capitală, singura petrecere mare va avea loc în Parcul Titan, unde vor cânta mai mulți artiști, printre care și Delia, Voltaj, Guess Who și mulți alții. Intrarea este liberă începând cu ora 20:00, iar focul de artificii nu va lipsi, potrivit Observator News.
La Iași nu vor exista focuri de artificii – Primăria a decis că un spectacol cu drone este mult mai potrivit pentru că nu poluează mediul, iar animalele de companie nu vor mai fi afectate de zgomotul răsunător al artificiilor. Spectacolul de Revelion va fi susținut de 200 de drone și de lasere. Costurile spectacolului cu drone se ridică la 100.000 lei, a declarat primarului orașului Iași, Mihai Chirică, pentru Antena3.
În concluzie, Sibiul rămâne singurul dintre orașele mari ale României care nu va avea spectacol de foc de artificii, lasere sau drone în noapte de Revelion, cu toate că primăria a finanțat evenimentul prin Agenda Culturală cu suma de 250.000 lei.
Asa si trebuie sa fie ! Bani aruncati aiurea. Pentru ce ? Sibiul nu mai are nevoie sa se laude.
Bună decizia.
Și felicitări oricui a luat-o!
Sunteți pe drumul bun.
Cu siguranță o să fie o parte care o să plece beți , dezamăgiți și plini de jintiță la colțul gurii către satele lor..dar pot vorbi cu primarul lor să le organizeze acolo un foc de artificii la anul care a să vină!
E bine că persoanele care iau decizii în Sibiu privind organizarea revelionului nu sunt reduși mintal. Pentru mulți alții însă, din păcate, este promovată în continuare ideea că dacă revelionul nu este asociat cu bubuieli acesta nu există.
De acord cu dumneavoastra!
Ca de obicei, Sibiul este primul … A fost primul oras din Romania cu Targ de Craciun si Capitala culturala …
Peste cativa ani, si alte orase vor adopta modelul.
Una din putinile decizii bune luate de primarie anul acesta. F bine! (si de data asta, fara ironie)