petardele, coșmarul medicilor oftalmologi din sibiu - adriana stănilă: ”un copil de 7 ani a venit cu gaură în mijlocul ochiului”
Sursa foto: Arhivă

Petardele reprezintă o amenințare serioasă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Adriana Stănilă, medic oftalmolog din Sibiu, atrage atenția asupra problemelor grave care pot apărea din cauza folosirii imprudente a petardelor, mai ales în preajma Anului Nou.

Numărul persoanelor accidentate din cauza petardelor a scăzut în ultimii zece ani, dar medicul oftalmolog din Sibiu ne spune că s-a confruntat cu situații grave din cauza petardelor, în multe cazuri fiindu-i imposibil să salveze ochii pacienților. „Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Împreună cu părinții copilului am decis că ochiul nu mai putea fi salvat și am hotărât să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul am văzut că avea în interior o bucată de metal de 8-10 milimetri, care nu se văzuse la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci petardele pot provoca traumatisme foarte grave și trebuie să avem multă grijă cu ele”, spune medicul Adriana Stănilă.

Nu doar copiii se pot accidenta grav cu petarde, au fost și adulți care au trecut pragul cabinetului oftalmologic din Sibiu unde profesează medicul Stănilă. Un tânăr și-a pierdut ambii ochi chiar în noaptea de Anul Nou. „Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul și cel la care lucra s-au gândit să umple niște cauciucuri cu o substanță inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, dar nu am mai putut salva nimic”, adaugă medicul.

În astfel de cazuri, Adriana Stănilă spune că primul ajutor este evitarea frecării ochiului, pentru că în acest fel situația se poate înrăutăți. Corpul străin ajuns în ochi îl poate zgâria și mai tare prin frecare. Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic
ușor îl pot aplica local pentru a calma durerea. Este esențial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist, precizează aceasta.

Ultima oră

Comentariul meu