Scandal la Miercurea Sibiului - Oameni lăsați fără banii pentru lemne de primărie în prag de Crăciun - Primar: “Au restanțe la taxe și impozite”
Mai mulți locuitori din Miercurea Sibiului au fost ”executați silit” de către Primărie, joi, 22 decembrie, cu câteva zile înainte de Crăciun. Din ajutorul pentru lemne care li se cuvenea acestora, Primăria a reținut bani pentru taxe și impozite neplătite, așa că aceștia au primit în final sume foarte mici. 
Mai multe persoane din Miercurea Sibiului sunt revoltate că anul acesta au primit doar o sumă infimă – unii chiar nimic – din ajutorul pentru lemne. Primarul localității a considerat că e în regulă să retragă din banii cuveniți ca ajutor de stat pentru lemne sumele datorate primăriei pentru taxe și impozite neplătite.
„Din ce am înțeles, ne-au reținut taxele restante la Primărie din ajutorul de lemne pe care trebuia să îl primim. Primăria nu e ANAF, ne-au retras taxe false, ne-a retras taxa pentru gunoi. Din 16 milioane, ne-au dat în mână 50 de lei, iar altora nu le-a mai dat nimic. N-are cum Primăria să retragă un ajutor dat de stat. Ajutorul de stat a venit pentru oameni săraci, care n-au putere să muncească, care sunt bolnavi. E un sprijin pe care ni l-au luat”, spune Nicolae Scală, unul dintre locuitorii nemulțumiți din Miercurea Sibiului.

„Trec pe la primărie doar când este de primit”

Primarul orașului, Ioan Troancă, spune că a considerat această acțiune drept necesară pentru a descuraja cetățenii să vină la primărie doar când au de primit ceva, nu și când trebuie să își achite dările lunare sau anuale. „Sunt unii cetățeni care trec pe la primărie doar când este de primit ceva, să își onoreze taxele și impozitele nu îi interesează. Nu li s-a tăiat nimic, li s-au dat chitanțe ca și cum ar fi venit să își plătească ei datoriile. Nu poți să primești bani de la cel care muncește și oameni tineri, buni de lucru, să sfideze legislația românească. Eu știu ce am de făcut aici și nu fac selecție, trebuie să respectăm regulile din ambele părți.  Doar câțiva sunt nemulțumiți, dar ei trebuie să înțeleagă că nu le-a tăiat nimeni din bani. Ei își primesc banii, dar trebuie să își achite și gunoiul. Nu pot să plătesc gunoiul pe ultimele două luni fiindcă unii nu își plătesc gunoiul. Ce vină au cei care și l-au plătit de la începutul anului?”, spune primarul.
Ajutoarele pentru încălzire se acordă persoanelor care obțin un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure, și se distribuie prin Primării. „Pentru cele cinci luni de sezonul rece, noiembrie-martie, la nivelul județului Sibiu, au fost solicitate credite de la bugetul de stat cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi – lemne – sau petrolieri pentru un număr mediu de 13.189 beneficiari, în sumă totală de peste 15.430.000 lei și suplimentul pentru combustibili solizi și petrolieri pentru luna noiembrie 2022, pentru un număr mediu de aproximativ 12.780 beneficiari, în sumă de 264.380 lei”, potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu (AJPIS).

Ultima oră

Comentariul meu